Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Duda un Tusks Vašingtonā tiksies ar Baidenu

ASV prezidents Džo Baidens 12.martā, atzīmējot 25.gadienu kopš Polijas iestāšanās NATO, Vašingtonā uzņems Polijas prezidentu Andžeju Dudu un premjerministru Donaldu Tusku, paziņojis Baltais nams.

Baidena preses sekretāre Karīna Žanpjēra informēja, ka līderi "atkārtoti apliecinās savu nelokāmu atbalstu Ukrainas aizsardzībai pret Krievijas brutālo iekarošanas karu".

Atbalsta apliecinājums Ukrainai šobrīd ir īpaši nozīmīgs, jo politiskās cīņas ASV Kongresā kavē apstiprināt jauno 60 miljardus dolāru lielo palīdzības paketi Kijivai.

Tikšanās laikā abu valstu līderi uzsvērs, ka Vašingtonu un Varšavu vieno "dzelžainas saistības pret NATO aliansi, kas padara mūs visus drošākus", teikts Baltā nama paziņojumā, piebilstot, ka trīs līderi koordinēs savu rīcību pirms jūlijā gaidāmā NATO samita Vašingtonā.

Baltā nama nacionālās drošības pārstāvis Džons Kērbijs ceturtdien sacīja, ka šī tikšanās ir "lieliska iespēja izrādīt mūsu pateicību par visu, ko Polija ir darījusi ne tikai kā liela NATO sabiedrotā", bet arī atbalstot Ukrainu.

Polija pagājušajā gadā aizsardzībai atvēlēja aptuveni 4% no iekšzemes kopprodukta (IKP), un šogad šim mērķim paredzējusi aptuveni 3,1% no IKP, kas ir viens no augstākajiem aizsardzības izdevumu rādītājiem NATO 31 dalībvalsts vidū.

Kā norādījis Duda, šie izdevumi liecina, ka Polija ir "uzticams sabiedrotais un paraugs" citām NATO dalībvalstīm. Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps, kurš novembrī varētu tikt atkal ievēlēts šajā amatā, un citi ir kritizējuši daudzas NATO dalībvalstis par to, ka tās tērē mazāk nekā 2% no IKP, ko tās apņēmās darīt vēl pirms desmit gadiem.

Polijas prezidents sociālās saziņas vietnē "X" raksta, ka došanās uz ASV, apritot kārtējai gadskārtai kopš Polijas iestāšanās NATO, parāda, ka Varšavas un Vašingtonas alianse ir stipra un tāda arī paliks neatkarīgi no tā, kas katrā no abām valstīm atrodas pie varas.

Sarunās tiks apspriesta arī ASV un Polijas stratēģiskā partnerība energoapgādes drošības jomā, ekonomiskās saites un "kopīga apņemšanās ievērot demokrātiskās vērtības".

Polijā abu augstāko amatpersonu kopīgajam braucienam būs papildu nozīme, jo abi politiķi nāk no pretējām politiskajām nometnēm.

Tusks un viņa liberāli konservatīvā valdība stājās amatā decembrī un ir enerģiski mainījusi savu nacionālkonservatīvo priekšgājēju politiku, kurus viņi apsūdz tiesiskuma un demokrātijas principu pārkāpšanā.

Duda pārstāv nacionālkonserbatīvo partiju "Likums un taisnīgums" (PiS), kas valdīja līdz decembrim, un viņš ir apsūdzējis Tuska valdību Polijas konstitūcijas pārkāpšanā un autoritāru metožu izmantošanā.

Duda un Tusks tikās ar Baidenu Varšavā 2023.gada 21.februārī, kad ASV līderis apmeklēja Poliju pēc brauciena uz Kijivu.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits