Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Dzelzs dūre Kļičko izvirzās par līderi

Ukrainas valdība, pret kuru ir vērsti plašie protesti, kas jau nedēļu turpinās galvaspilsētā Kijevā, ir signalizējusi, ka varētu sēsties pie sarunu galda ar opozīcijas līderiem, lai apspriestu iespēju sarīkot ārkārtas vēlēšanas. Bet policija ceturtdien brīdināja, ka dod piecas dienas laika, lai protestētāji pamestu ieņemto Kijevas mēriju un pārtrauktu Ukrainas valdības ēkas blokādi.

Opozīcija, kas ir saniknota par valsts prezidenta Viktora Janukoviča lēmumu neparakstīt brīvās tirdzniecības un sadarbības līgumu ar Eiropas Savienību, nav viendabīgs veidojums, jo uz demonstrācijām Kijevas ielās ik dienu sapulcējas gan liberāli noskaņoti inteliģenti, kas vēlas dziļāku valsts integrāciju Eiropā, gan radikāli nacionāļi, kam galvenais mērķis ir atbrīvot Ukrainu no Maskavas politiskās ietekmes.

Lai dažādi domājošie opozicionāri ielās un laukumos valdošo vienotību spētu saglabāt sarunās ar valdību, viņiem ir nepieciešams harismātisks līderis, kuru respektētu arī valdošie politiķi. Tāda 2005. gadā notikušās Oranžās revolūcijas laikā bija pašlaik cietumā esošā ekspremjere Jūlija Timošenko.

Pēdējā nedēļā par Ukrainas opozīcijas redzamāko pārstāvi tiešā un pārnestā nozīmē ir kļuvis pasaulslavenais bokseris Vitālijs Kļičko. Viņa varenais stāvs (V. Kļičko ir divus metrus garš) izceļas uz pārējo opozīcijas līderu fona, turklāt pagājušajā svētdienā viņš nenobijās uzņemties vadošo lomu, lai apturētu vairākus simtus kareivīgi noskaņotu cilvēku, kas vēlējās iebrukt valdības ēkā.

Satrakotajam pūlim pretī stāvēja milicijas specvienības Berkut darbinieki, kam tikai vajadzēja saņemt attiecīgu pavēli, lai sāktu protestētāju izgaiņāšanu. No protestu epicentra - Neatkarības laukuma - atnākušais V. Kļičko pieprasīja protestētājiem atkāpties, lai "neiekristu provokatoru izliktā slazdā". Sanākušie ieklausījās viņa aicinājumā doties uz Neatkarības laukumu, kur todien bija savākušies vairāki simti tūkstoši cilvēku.

Plašāk lasiet rakstā Dzelzs dūre Kļičko virzās par līderi piektdienas, 6.decembra, laikraksta Diena 8.-9.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijas triecienos Harkivai divi nogalinātie

Krievijas bruņoto spēku otrdien veiktajos triecienos Ukrainas austrumu pilsētai Harkivai nogalināti divi un ievainoti seši cilvēki, paziņoja Harkivas apgabala kara administrācijas vadītājs Olehs Siņe...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits