Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Eiropā stiprinās ceļotāju aizsardzību

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis atbalstījušas jauno Komplekso ceļojumu un saistīto ceļojumu pakalpojumu direktīvu, kas izstrādāta, lai radītu saprotamu, elastīgu un samērīgu tiesisko regulējumu, kas vairāk aizsargās ceļotājus to ceļojumu laikā un ievēros tūrisma industrijas intereses, informē Ekonomikas ministrija (EM).

Jaunie noteikumi ne tikai nodrošinās pārskatāmu un saprotamu noteikumu kopumu, bet arī ievērojami stiprinās patērētāju tiesību aizsardzību saistībā ar tūrisma pakalpojumiem. Politisko vienošanos par jauno komplekso ceļojumu un atbalstīto ceļojumu pakalpojumu direktīvu plānots apstiprināt Konkurētspējas ministru sanāksmē, kas notiks šīs nedēļas beigās Briselē.

Jaunā direktīva aizstās pašlaik spēkā esošo 1990.gada direktīvu, kas vairs neatbilst mūsdienu situācijai, ceļojumu iegādes principiem un nenodrošina pietiekošu patērētāju tiesību aizsardzību Digitālā vienotā tirgus laikmetā.

Jaunajā regulējumā ir precizētas prasības ceļotājiem sniedzamajai informācijai, īpaši informācijai par pakalpojumu cenām, tādējādi novēršot negodīgas komercprakses riskus. Tāpat noteiktas lielākas un taisnīgākas iespējas patērētājiem atteikties no līguma pirms došanās ceļojumā, noteiktas stingrākas prasības attiecībā uz ceļojumu organizatoru atbildību gadījumos, kad rodas problēmas ceļojuma laikā, kā arī nodrošināta augstāka ceļotāju aizsardzība nenovēršamu un neparedzamu apstākļu gadījumā. Noteikti arī efektīvāki un saskaņotāki noteiktumi attiecībā uz ceļotāju aizsardzību pakalpojumu sniedzēju maksātnespējas gadījumā.

EM atzina, ka jaunie noteikumi būs ne tikai ieguvums ES ceļotājiem, bet arī tūrisma industrijai kopumā. Pirmkārt, atbrīvojoties no novecojušiem noteikumiem, piemēram, pienākumu nodrošināt ceļotāju ar papīrā drukātu brošūru. Otrkārt, radot vienotus un pārredzamus noteikumus ES, kas ne tikai veicinās pārrobežu tirdzniecību, bet arī uzlabos sadarbību, tādējādi nodrošinot vairāk iespēju uzņēmējiem, īpaši ņemot vērā mazo un vidējo uzņēmumu vajadzības.

Lai savlaicīgi informētu tūrisma nozares komersantus par jaunās direktīvas normām un sāktu diskusiju par plānotajām izmaiņām Latvijas normatīvajos aktos, EM tuvāko nedēļu laikā plāno tikties ar uzņēmējiem un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem, uz kuriem attiecas jaunie nosacījumi.

Vienlaikus EM rosinās sākt diskusiju par komplekso pakalpojumu sniegšanas uzraudzības sistēmas izmaiņām Latvijā, rodot efektīvāko modeli patērētāju aizsardzībai uzņēmuma maksātnespējas gadījumā. Pašreizējais regulējums paredz, ka katram tūrisma operatoram ir jāiegādājas klientu iemaksātās naudas drošības garantija (apdrošināšanas polise), kas apliecina, ka operators ir apdrošinājis savu darbību, un maksātnespējas gadījumā šīs garantijas apmēros klientam tiek atgriezta viņa iemaksātā nauda par nenotikušu ceļojumu.

Saskaņā ar Tūrisma aģentu un tūrisma operatoru datubāzē publicēto informāciju, liela daļa komersantu šo garantiju izveidojuši minimālajā apmērā, kas nerada pārliecību par komersantu spēju nepieciešamības gadījumā segt visas saistības pret klientiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits