Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

EP dod izvēli, vai valstīs atļaut ĢMO

Pēc Eiropas Parlamenta (EP) lēmuma deleģēt Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm tiesības pašām izlemt, vai atļaut savā teritorijā audzēt ģenētiski modificētas kultūras, Vācija apsverot iespēju ieviest pilnīgu aizliegumu ģenētiski modificētiem organismiem (ĢMO). Vairākums ES dalībvalstu un iedzīvotāju iebilst pret ģenētiski modificētu kultūru audzēšanu, bet atsevišķas valstis tam varētu dot zaļo gaismu.

ES audzē tikai kukurūzu

Pārliecinošs vairākums EP deputātu - 480 no 751 - šonedēļ atbalstīja likumprojektu, kas nosaka, ka katra no 28 ES dalībvalstīm var lemt par ģenētiski modificētu kultūru audzēšanas ierobežošanu vai pilnīgu aizliegšanu, pat ja tas ir atļauts ES līmenī.

Līdz šim bija sarežģīti aizliegt ĢMO, jo tādā gadījumā bija nepieciešams sniegt zinātniskus pierādījumus par ĢMO radītajiem riskiem cilvēku veselībai vai apkārtējai videi. Jaunie noteikumi ļaus dalībvalstīm ierobežot vai pilnībā aizliegt konkrētu ģenētiski modificētu kultūraugu audzēšanu, balstoties uz pilsētplānošanas, lauksaimniecības politikas un sociālekonomiskajiem apsvērumiem, vēsta portāls Euractiv.com.

Pašlaik ES teritorijā ir atļauts kultivēt astoņas ģenētiski modificētas kultūras, bet komerciāliem nolūkiem tiek audzēta tikai ASV uzņēmuma Monsato radītā mājlopiem paredzētā kukurūza MON 810. To audzē piecās ES dalībvalstīs - Spānijā, Portugālē, Čehijā, Rumānijā un Slovākijā -, bet 90% no ražas iegūst Spānijā. EP lēmums nozīmē, ka drīzumā Eiropas laukus varētu apsēt ar pārējām atļautajām ģenētiski modificētajām kultūrām.

Apstiprinātie ES noteikumi paredz, ka jaunas ģenētiski modificētas kultūras būs jāpārbauda Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādei. Ja tās tiks atzītas par cilvēka veselībai un apkārtējai videi drošām, tad ES dalībvalstis varēs lemt, vai atļaut to audzēšanu savā teritorijā.

ES Veselības aprūpes un pārtikas drošības komisārs Vītenis Andrjukaitis ir priecīgs par EP lēmumu, jo ES dalībvalstīm tikšot dota brīvība izvēlēties, vai atļaut ģenētiski modificētu kultūraugu audzēšanu. Savukārt jauno noteikumu pretinieki ir pārliecināti, ka tas ir Trojas zirgs, kura mērķis ir lauzt vairākuma ES dalībvalstu pretestību ĢMO.

Pēdējā Eirobarometra aptaujā par ĢMO, kas veikta 2010. gada decembrī, tikai 21% ES iedzīvotāju piekrita, ka ģenētiski modificēta pārtika ir droša, bet 58% nepiekrita šim apgalvojumam.

Apdraud piesārņojums

Vides aizstāvji uzskata, ka EP pieņemtie noteikumi bioinženierijas uzņēmumiem, kas izstrādā ĢMO, piešķirs pilnvaras runāt ar atsevišķu ES dalībvalstu valdībām, apejot savienības institūcijas, un ļaus apstrīdēt nacionālos aizliegumus Pasaules Tirdzniecības organizācijā.

Kritiķi arī norāda uz risku, ka vienā valstī audzētu ģenētiski modificētu kultūraugu ziedputekšņi var apputeksnēt kaimiņvalsts laukus, kur tiek audzētas tradicionālās kultūras. Šāds nekontrolējams pārrobežu piesārņojums var piespiest valstis, kas neatļauj ģenētiski modificēto kultūru audzēšanu, mainīt nostāju. Tā savulaik bija spiestas rīkoties Dienvidamerikas valstis Brazīlija un Paragvaja. Eiropas Komisija paziņojusi, ka netiks izveidots fonds, lai izmaksātu kompensācijas zemniekiem, kuru lauki ir piesārņoti.

Vācijas Vides ministrija vēlas panākt pilnīgu ĢMO aizliegumu. Laikraksta Suddeutsche Zeitung rīcībā nonācis dokuments, kurā federālā vides ministre Barbara Hendriksa norāda, ka ĢMO ir risks dabai un videi, un pret to iebilstot patērētāji.

Vācijas Zaļā partija norādījusi, ka ĢMO aizliegumu var apdraudēt brīvās tirdzniecības līgumi, kurus ES grasās noslēgt ar ASV un Kanādu, kur plaši audzē ģenētiski modificētas kultūras. Pastāvot bažas, ka šo līgumu dēļ ES dalībvalstīs, arī tajās, kas būs aizliegušas ĢMO, varētu ieplūst ģenētiski modificēta pārtika un augu sēklas.

Gaidāms, ka Lielbritānijā un Nīderlandē, kur ir spēcīgs politiskais atbalsts ģenētiski modificētu kultūraugu audzēšanai, pēc EP lēmuma varētu tikt sperti soļi, lai atļautu to savā teritorijā.


 sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits