Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

EP mudina veidot centralizētu ES patvēruma sistēmu un likumīgas migrēšanas iespējas

Centralizēta patvēruma sistēma ļaus Eiropas Savienībai (ES) efektīvāk tikt galā ar joprojām augošo migrantu un patvēruma meklētāju pieplūdumu, teikts Eiropas Parlamenta (EP) deputātu otrdien pieņemtajā rezolūcijā.

EP deputāti mudina nodrošināt iespējas, kā bēgļi droši un likumīgi varētu pieteikties patvērumam Eiropas Savienībā, nemeklējot cilvēku kontrabandistu pakalpojumus un neriskējot ar savām dzīvībām, par rezolūcijā teikto aģentūru LETA informēja EP preses sekretāre Latvijā Signe Znotiņa-Znota.

Rezolūcijā EP deputāti atzīst, ka ES patvēruma sistēma pie pašreizējā arvien augošā migrantu pieplūduma nedarbojas, un aicina pašos pamatos pārstrādāt Dublinas regulu, ieviešot centralizētu pieteikumu pieņemšanu ES līmenī. Rezolūcijas autori uzskata, ka šādā sistēmā katrai dalībvalstij varētu paredzēt konkrētas kvotas un tā varētu darboties, izmantojot vairākus ES karstos punktus.

Rezolūciju pieņēma ar 459 balsīm par, 206 pret un 52 deputātiem atturoties.

Eiropas Komisija apņēmusies šī gada jūnijā vai jūlijā iesniegt Dublinas III regulas grozījumus.

EP deputāti uzsver, ka pašreizējā patvēruma pieteikumu izskatīšanas sistēma nepietiekami ņem vērā īpašo migrācijas spiedienu uz dalībvalstīm, kam ir ārējā ES robeža. EP deputāti prasa taisnīgumu, dalītu atbildību, solidaritāti un ātru pieteikumu izskatīšanu.

Deputāti aicina dalībvalstis pildīt pienākumus attiecībā uz bēgļu ārkārtas pārcelšanu, uzsverot, ka pašlaik ir reāli pārcelta pavisam maza daļa no 106 000 patvēruma meklētājiem, kas gaida pārcelšanu no Itālijas un Grieķijas. Attiecībā uz pārmitināšanu vajadzīga "saistoša un obligāta normatīva pieeja".

Parlamentārieši iestājas par ES līmeņa atgriešanas noteikumiem tā vietā, lai dalībvalstis divpusējās sarunās mēģinātu vienoties ar trešajām valstīm par atgriešanu. Viņi uzsver, ka migranti ir jāatgriež vienīgi tad, ja valsts, uz kuru viņi tiek nosūtīti, ir viņiem droša.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits