Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

EP ziņojuma projektā aicināts izveidot legālus ekonomiskās migrācijas kanālus ES

Eiropas Parlamenta (EP) Pilsoņu brīvību, tieslietu un iekšlietu komitejas ziņojumā par Eiropas migrācijas krīzi, kurā izteikts aicinājums izveidot pastāvīgu un obligātu programmu, izteikts arī aicinājums izveidot legālus ekonomiskās migrācijas kanālus nokļūšanai Eiropas Savienībā (ES).

Aģentūras LETA rīcībā esošajā dokumenta projektā, kas datēts ar 18.janvāri, vērsta uzmanība uz nepieciešamību izstrādāt legālus ekonomiskās migrācijas kanālus. Tam par iemeslu minēts tas, ka līdz 2020.gadam cilvēku skaits darbspējīgā vecumā samazināsies par 7,5 miljoniem. Tas, kā norādījuši ziņojuma sagatavotāji, radīs nopietnu darbaspēka trūkumu specifiskās jomās, kas varētu ietekmēt ES ekonomisko attīstību.

Tāpat projektā norādīts, ka trešo valstu iedzīvotāji pašlaik saskaras ar vairākām grūtībām, lai to kvalifikācijas dokumenti tiktu apstiprināti ES un tās dalībvalstīs. Šī iemesla dēļ būtu nepieciešams izstrādāt vadlīnijas, kas novērstu šķēršļus legālā darbaspēka kustībai ES, spriež autori.

Jau vēstīts, ka Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) trešdien paziņojis, ka Tuvo Austrumu bēgļu pieplūdums īstermiņā var palielināt Eiropas ekonomikas izaugsmi, taču ilgtermiņa ietekme būs atkarīga no pūliņiem to integrēšanai.

Jaunā pētījumā, kuru šonedēļ paredzēts prezentēt Davosā notiekošajā Pasaules Ekonomikas forumā, SVF norāda, ka valdības, kuras īsteno spēcīgus pūliņus bēgļu iekļaušanai darbaspēkā, var mazināt iespējas, ka viņi kļūst par slogu valsts budžetam.

"Ātra integrācija darba tirgū var nodrošināt bēgļu pieplūduma potenciālos ekonomiskos ieguvumus," teikts SVF pētījumā. "Tas arī minimizētu iebraucēju sociālās izstumtības risku un maksimizētu viņu ieguldījumu valsts finansēs ilgtermiņā."

Šāds pētījums izstrādāts laikā, kad Eiropas valstis saskaras ar politiskajām, sociālajām un ekonomiskajām sekām, kas rodas, uzņemot lielu skaitu migrantu no Sīrijas un citām valstīm.

SVF pētījumā norādīts, ka to valstu ekonomikas, kas uzņem migrantus, sākotnēji piedzīvotu paaugstinātu izaugsmi, ņemot vērā valsts izdevumus viņu izmitināšanai.

Taču ilgtermiņā ekonomikas ietekme būs atkarīga no ātruma, kādā bēgļi tiek integrēti darba tirgū, uzsver fonds.

Pētījumā atzītas bažas par iespējām, ka migranti atņems vietējiem iedzīvotājiem darbu, jo sevišķi jau tā augsta bezdarba laikā. Taču SVF uzsver, ka pētījumi iepriekšējos migrantu pieplūdumos norāda, ka šī ietekme parasti nav tik būtiska uz iespējām vietējiem strādājošajiem.

Būtisku satraukumu arī rada tas, ka iebraucēji nespēs atrast darbu un kļūs par slogu valstij, paaugstinot valdības fiskālos izdevumus. No tā iespējams izvairīties, ātri novēršot ierobežojumus un šķēršļus, lai migranti varētu iegūt darbu, vēsta SVF.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits