Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

ES sāks ierobežotu jūras spēku operāciju pret cilvēku kontrabandistiem

Eiropas Savienība (ES) pirmdien sāks jūras spēku misiju pret Lībijas imigrantu kontrabandistu grupējumiem, taču tā pagaidām aprobežosies ar izlūkinformācijas ievākšanu, jo tai nav ANO un Lībijas piekrišanas.

Ierobežotā militārā operācija ir reakcija uz bezprecedenta nelegālo imigrantu pieplūdumu no Āfrikas un Tuvajiem Austrumiem. Šķērsojot Vidusjūru, daudzi imigranti gājuši bojā.

ES ārlietu ministru sanāksmē Luksemburgā pirmdien paredzēts vienoties par misijas sākšanu, pavēstīja diplomāti, taču atļauja tiks dota tikai pirmajai fāzei, kurā ar kuģu un lidmašīnu palīdzību tiks savākta izlūkinformācija par cilvēku kontrabandistu aktivitātēm starptautiskajos ūdeņos.

Otrā fāze paredz kontrabandistu kuģu aizturēšanu starptautiskajos ūdeņos un gan kuģu, gan to apkalpju arestēšanu. Trešajā fāzē līdzīgas darbības varētu notikt arī Lībijas ūdeņos vai veicot nelielas sauszemes operācijas pret kontrabandistu bāzēm.

ES valdības nesāks neko vairāk kā izlūkinformācijas ievākšanu, kamēr nebūs iegūta Lībijas varasiestāžu piekrišana un ANO Drošības padomes rezolūcija.

"Ministri sāks tikai pirmo fāzi, kas pamatā ir izlūkinformācijas ievākšana jūrā. Viņiem būs tiesisks mandāts sākt tikai pirmo fāzi, jo nav Drošības padomes rezolūcijas," atzina kāds ES diplomāts.

Iegūt Lībijas piekrišanu nav vienkārši, jo tajā ir divas konkurējošas valdības, kuras savā starpā cīnās par varu.

Drošības padomē strādājošie ES pārstāvji patlaban gatavo rezolūciju saskaņā ar ANO hartas 7.nodaļu, kas atļauj pielietot spēku.

Lībijas piekrišana un ANO rezolūcija varētu būt saistīta ar veiksmīgiem ANO sūtņa Bernardino Leona centieniem pārliecināt Lībijas konkurējošos spēkus izveidot vienotu valdību.

Kāds Drošības padomes diplomāts norādīja, ka Lībija nevēlas lemt par ES misiju, kamēr nav skaidrs, cik tālu ir Leona sāktais process.

Savukārt kāds Briseles diplomāts atzina, ka tas ir "pilnīgi iestrēdzis".

Dažas ES dalībvalstis vēlas panākt, lai jebkādi lēmumi par otrās un trešās fāzes īstenošanu būtu atsevišķi jāapstiprina bloka samitā.

Par spīti šķēršļiem, amatpersonas ceturtdien tikās Briselē, lai atvēlētu misijai personālu un aprīkojumu.

Organizācija Amnesty International gan uzskata, ka ES bez pieejas Lībijas ūdeņiem varēs paveikt ļoti maz.

"Jums būs daži kuģi, kas stāvēs 30 jūras jūdžu (56 kilometru) attālumā no Lībijas teritoriālajiem ūdeņiem, un tie neko citu vērtīgu nevarēs izdarīt, kā vien piedalīties meklēšanas un glābšanas darbos," skaidroja organizācijas pārstāvis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits