Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

ES varētu atteikties no viena un divu eiro centu monētām

Eiropas Savienība (ES) varētu atteiktos no viena un divu eiro centu monētām, kuru izgatavošana ir dārga un lietošana daudziem sagādā vien neērtības, otrdien paziņoja Eiropas Komisija (EK).

Kopš eiro monētu laišanas apgrozībā 2002.gada janvārī dalībvalstis kopā ir izlaidušas vairāk nekā 45,8 miljardus viena un divu eiro centu monētas jeb vidēji 137 monētas uz vienu iedzīvotāju. Viena un divu centu monētas eirozonai kopš 2002.gada ir izmaksājušas aptuveni 1,4 miljardus eiro (983,9 miljonus latu).

EK otrdien prezentēja četrus iespējamos mazākā nomināla monētu iespējamos nākotnes scenārijus, kas balstīti uz to lietošanas izmaksu un sniegtā labuma analīzi.

Pirmais scenārijs paredz neko nemainīt, savukārt otrais paredz izgatavot lētākas monētu versijas. Savukārt trešais un ceturtais scenārijs paredz attiecīgi ātru un pakāpenisku atteikšanos no mazākā nomināla centu monētām.

Tomēr sabiedrības attieksme pret plāniem atteikties no viena un divu centu monētām ir nevienprātīga, daļai cilvēku uzskatot, ka tādā gadījumā cenas tikšot noapaļotas uz augšu, tādējādi veicinot inflāciju. EK šo ierosinājumu tagad nodos izskatīšanai dalībvalstīm, lai noskaidrotu to viedokli.

Neskaitot vienu un divu centu monētas, apgrozībā ir arī piecu, desmit, 20 un 50 centu monētas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits