Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Izšķirošas vēlēšanas Ukrainai

Eiropeiski un nacionālistiski noskaņoti spēki varētu iegūt lielāko atbalstu svētdien paredzētajās Ukrainas parlamenta ārkārtas vēlēšanās, kas būs pirmās kopš promaskaviskā prezidenta Viktora Janukoviča gāšanas februārī. Sagaidāms, ka no likumdevēja - Augstākās radas - tiks "izslaucīta" vecā politiskā elite, kas nereti pieņēma šaurām un naudīgām grupām, nevis tautai labvēlīgus likumus, piektdien vēsta laikraksts Diena.

Socioloģiskās aptaujas liecina, ka jaunā sasaukuma Augstākajā radā iekļūst četri politiskie spēki. Ukrainas prezidenta Petro Porošenko bloks, kurā apvienojusies viņa partija Solidaritāte un bijušā boksa čempiona Vitālija Kļičko partija UDAR, varētu iegūt 20,5% vēlētāju balsu, noskaidrots Iļko Kučeriva Demokrātijas iniciatīvas fonda organizētajā aptaujā.

8,6% balsstiesīgo gatavi atbalstīt populistisko Radikālo partiju, kurai seko pašreizējā premjerministra Arsēnija Jaceņuka tikai šopavasar izveidotā nacionālkonservatīvā partija Tautas fronte, par ko varētu nobalsot 6,8%. Piecu procentu barjeru ievēlēšanai parlamentā varētu pārvarēt arī Ukrainas rietumu pilsētas Ļvovas mēra Andrija Sadovija vadītais politiskais spēks Pašpalīdzība, kas daudziem ir pārsteigums.

Tikmēr par 2004. gada Oranžās revolūcijas līderes un ekspremjeres Jūlijas Timošenko partiju Tēvzeme gatavojas balsot tikai 4,7%. Neiekļūšana parlamentā varētu nozīmēt Timošenko politiskās karjeras beigas. Diezgan droši, ka jaunajā Augstākās radas sastāvā neiekļūs arī komunisti, kas tur bijuši pārstāvēti kopš 1991. gada, un pēdējo trīs parlamentu vēlēšanu uzvarētāja, gāztā prezidenta Janukoviča Reģionu partija, kas boikotē vēlēšanas.

Trešā daļa no nedaudz vairāk kā 30 miljoniem balsstiesīgo vēlētāju nav izlēmuši, par ko balsot, tādēļ vēl daži politiskie spēki var pamatoti cerēt uz iespraukšanos parlamentā.

Vēlēšanas nenotiks Krievijas anektētajā Krimas pussalā un gandrīz 20 vēlēšanu rajonos promaskavisko separātistu sagrābtajos Austrumukrainas apgabalos Doņeckā un Luhanskā. Separātisti paziņojuši, ka 2. novembrī rīkos paši savas vēlēšanas.

Sagaidāms, ka Augstākās radas jaunais sasaukums būs naidīgāk noskaņots pret Krieviju. "Šajā parlamentā varētu nebūt opozīcija, bet var sākties sacensība par to, kurš ir vislielākais nacionālists un Krievijas ienaidnieks," domā politologs Mihailo Pogrebinskis. 

Visu Ulda Ķezbera rakstu Izšķirošas vēlēšanas Ukrainā lasiet piektdienas, 24.oktobra, laikrakstā Diena! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits