Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Katalonijas neatkarības aizstāvji vēlēšanās neiegūst vairākuma atbalstu

Spānijas autonomā apgabala - Katalonijas neatkarību atbalstošie politiskie spēki pēc svētdien notikušajām vēlēšanām ieguvuši vairākumu reģiona parlamentā un paziņojuši, ka katalāņi tiem devuši mandātu, lai tuvākajā laikā vienpusēji iekustinātu procesu, kam būtu jānoslēdzas ar Katalonijas atdalīšanos no Spānijas. Savukārt Katalonijas neatkarības pretinieki uzskata, ka separātisti ir izgāzušies, jo vēlēšanās nesaņēma balsu vairākumu.

Katalonijas prezidenta Artura Masa pārstāvētā reģiona neatkarību atbalstošo partiju alianse Junts pel Si (Kopā par Jā) (JxSi) un nelielā kreisi radikālā Tautas vienotības partija (CUP) kopā saņēma 47,8% nobalsojušo atbalstu, bet Spānijas vēlēšanu sistēmas īpatnību dēļ (piešķir lielāku pārstāvniecību mazāk apdzīvotajiem lauku rajoniem, kur ir lielāks atbalsts Katalonijas neatkarībai) tās ieguvušas 72 mandātus 135 deputātu lielajā likumdevējā.

"Katalāņi ir nobalsojuši par neatkarību, paziņojis Mass. "Mēs aicinām pasauli atzīt Katalonijas un uzvaru." Savukārt CUP līderis Antonio Banjoss tviterī rakstīja: "Spānijas valstij: Bez aizvainojuma, uz redzēšanos."

JxSi un CUP uzskata, ka vēlēšanu iznākums viņus pilnvaro drīzumā sākt īstenot "ceļa karti", kas paredz 18 mēnešos uzrakstīt un apstiprināt Katalonijas konstitūciju, kā arī izveidot pašiem savas institūcijas, piemēram, armiju, centrālo banku un tieslietu sistēmu. Procesam būtu jānoslēdzas ar septiņu miljonu iedzīvotāju lielās Katalonijas "atbrīvošanos" no Spānijas.

Analītiķi uzskata, ka vispirms separātisti vēlreiz mēģinās pārliecināt Spānijas centrālo valdību atļaut sarīkot referendumu par neatkarību. "Daudzi vēlētāji balsoja par Junts pel Si, pat ja patiesībā nemaz neatbalsta Katalonijas atšķelšanos, jo saredz to kā iespēju iegūt spēcīgākas pozīcijas pirms sarunām," norāda sociologs Hosē Pablo Ferrandiss no aptauju rīkotāja Metroscopia.

Pirms tam gan JxSi un CUP būs jāvienojas par jaunas reģionālās valdības izveidi, kas varētu būt sarežģīti, jo CUP esot pret to, ka Mass arī turpmāk ieņem Katalonijas prezidenta amatu. "Mass ir patiesi sarežģītā situācijā. Viņam ļoti nepieciešama CUP [dalība valdībā], savukārt viņi vēlēsies izspiest maksimālu labumu sev," Barselonas Universitātes politikas profesors Hordi Munoss sacīja Bloomberg.

Visu rakstu lasiet otrdienas, 29.septembra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits