Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Ķīnā aizdedzinās divi tibetiešu budistu mūki

Divi 18 gadus veci tibetiešu budistu mūki pirmdien, mēģinot pašupurēties, aizdedzinājās klosterī Ķīnas dienvidrietumos, paziņoja Londonā bāzētā organizācija "Free Tibet" ("Atbrīvojiet Tibetu"), piebilstot, ka abi jaunie mūki izdzīvojuši.

Pirms mūki no Kirti klostera tibetiešu apdzīvotajā Sičuaņas provinces daļā, kas robežojas ar  Tibetas autonomo rajonu un kur regulāri notiek protesti, aizdedzinājās, viņi pieprasīja reliģijas brīvību un izkliedza "ilgu mūžu dalailamam", informē "Free Tibet".

Vietējā slimnīcā apstiprināja, ka tur pirmdien nogādāti divi vīrieši - Kalsans un Končoks, tomēr detalizētāku informāciju nesniedza.

Kalsana brālis Funcogs martā sadedzinājās trešajā gadadienā kopš reģionā sakās pret valdību vērsti protesti. Ķīnas drošības spēki uz mēnesi aizturēja apmēram 300   tibetiešu   mūkus  no klostera Ķīnas rietumos, apspiežot protestus, kurus izprovocēja mūka sadedzināšanās martā.

"Free Tibet" direktore Stefānija Bridždena skaidroja, ka pēdējā laika protesti iezīmē "pieaugošo izmisumu dažu jaunu tibetiešu vidū".

Klosterī uz aģentūras AFP telefonzvaniem neviens neatbildēja, bet vietējās pašvaldības un policijas pārstāvji teicās neko par notikušo nezinām.

Lai gan mikroblogošanas vietnē "Twitter" parādījās informācija, ka viens no mūkiem ir miris, Ķīnas valsts ziņu aģentūra "Sjiņhua", atsaucoties uz vietējām amatpersonām, vēstīja, ka abi mūki ir izglābti.

Savukārt augusta sākumā sadedzinājās Sičuaņas provinces Njico klostera tibetiešu  budistu   mūks, aicinot atļaut   tibetiešu  garīgā vadītāja dalailamas atgriešanos dzimtenē.

Tavu (ķīniski Daofu) ir Sičuaņas provinces rietumu daļa, ko apdzīvo galvenokārt etniskie   tibetieši. Daudzi Tibetas  pašpārvaldes propagandētāji uzskata, ka šai Sičuaņas daļai jākļūt par daļu no plašākas   tibetiešu kontrolētas teritorijas.

2008.gada martā Ķīnas policija apspieda   tibetiešu  protestus, kurus vadīja   mūki   Tibetas  galvaspilsētā Lhasā, un tie pārauga vardarbīgos nemieros. Nemieru dalībnieki dedzināja veikalus un uzbruka iedzīvotājiem, sevišķi haņiem (ķīniešiem), kurus daudzi   tibetieši  uzskata par iebrucējiem, kas apdraud viņu kultūru.

Nemieri izplatījās arī uz   tibetiešu  apdzīvotām teritorijām ārpus   Tibetas  autonomā rajona, tostarp uz kalnaino Sičuaņas rietumu daļu.        

Ķīna ir okupējusi     Tibetu   kopš 1951.gada un daudzkārt apsūdzēta centienos izskaust     tibetiešu   kultūru, īstenojot politiskas un reliģiskas represijas, kā arī veicinot ķīniešu migrāciju uz   Tibetu.

1959.gadā pēc neveiksmīgas sacelšanās pret Ķīnas komunistu režīmu   dalailama  bija spiests bēgt no   Tibetas. Pēc bēgšanas viņš Dharamsalas pilsētā Indijā izveidoja   Tibetas  valdību trimdā.   Dalailama  uzsver, ka vēlas panākt   Tibetas  autonomiju, savukārt Ķīna apgalvo, ka viņš ir separātists, kas cīnās par pilnīgu   Tibetas neatkarības atgūšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits