Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Ķīnas valdība sola liberalizēt ekonomiku

Ķīnas jaunā vadība ir izvirzījusi mērķi veikt nozīmīgas reformas, lai pasaules otra lielākā ekonomika arī turpmāk spētu noturēt augstos izaugsmes tempus, kas tika piedzīvoti iepriekšējā desmitgadē. Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins sola, ka nākotnē lielāku lomu piešķirs brīvajam tirgum, tomēr joprojām galvenā ietekme valsts ekonomikā būs Komunistiskajai partijai (ĶKP), kas kontrolē nozīmīgākos tautsaimniecības sektorus, ceturtdien raksta laikraksts Diena.

Jau dažus gadus, bet jo īpaši pēc tam, kad šī gada otrajā ceturksnī Ķīnas ekonomiskā izaugsme (7,5%) bija zemākā divdesmit gados, Ķīnas komunistiskā valdība pastiprināti ir aicināta reformēt valsts ekonomiskās izaugsmes modeli, kas līdz šim bijis balstīts uz intensīvu eksportu un valdības investīcijām apjomīgos infrastruktūras projektos.

Reformu aizstāvji uzsver, ka Pekinai ir jāatver konkurencei vairākas nozares, kuras kontrolē valsts, un jāielaiž tirgū privātie uzņēmumi. Pašlaik valstij piederoši uzņēmumi gandrīz pilnībā kontrolē tādas ienesīgas nozares kā banku sektors, enerģētika un telekomunikācijas.

Šonedēļ noslēdzās ĶKP Centrālkomitejas sanāksme, pēc kuras pirms gada ieceltā valdība ar prezidentu Sji Dzjiņpinu priekšgalā nāca klajā ar paziņojumu, kas īsumā ieskicē, kādu ekonomisko politiku Pekina plāno realizēt tuvākajā piecgadē.

"Mums ir jānosaka godīgi, atklāti un skaidri tirgus likumi," teikts paziņojumā, ko izplatīja Ķīnas oficiālā ziņu aģentūra Siņhua. "Galvenais uzdevums ir pareizi noregulēt attiecības starp valdību un tirgiem, piešķirot tiem izšķirošu nozīmi resursu sadalē un vienlaikus uzlabojot valdības darbu."

Tomēr, neskatoties uz plānoto privātā sektora lomas pieaugumu, partija pagaidām neizrāda vēlmi veikt reformas valstij piederošajos uzņēmumos. Valdības paziņojumā teikts, ka gan sabiedriskais, gan privātais sektors ir "nopietns pamats" ekonomikas izaugsmei.

Analītiķi ar piesardzību raugās uz Ķīnas pašreizējās valdības izsludinātajiem plāniem, jo arī tās priekšteči ir nākuši klajā ar līdzīgām iniciatīvām, lai gan līdz reāliem darbiem nav tikuši.

Plašāk lasiet rakstā Ķīnas valdība sola liberalizēt ekonomiku ceturtdienas, 14.novembra, laikraksta Diena 12.-13.lpp.! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits