Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Mugabes ēru pavada ar gavilēm

Karnevālam līdzīga prieka atmosfēra šonedēļ bija vērojama Āfrikas valsts Zimbabves ielās pēc tam, kad tika paziņots par 37 gadus valdījušā prezidenta Roberta Mugabes atkāpšanos no amata, vēsta BBC. Trešdien arī tika paziņots, ka valstī atgriežas bijušais viceprezidents Emersons Mnangagva, kurš pēc padzīšanas no amata pirms divām nedēļām aizbēga uz Dienvidāfrikas Republiku.

Bažas, ka viceprezidenta padzīšana varētu nozīmēt, ka Mugabe gatavojas varu nodot savai sievai Greisai, izraisīja neapmierinātību gan valdošajā partijā Zanu-PF, gan bruņotajos spēkos, kas iejaucās, lai panāktu Mugabes valdīšanas beigas.

Otrdien parlamentā tika nolasīta Mugabes vēstule, kurā 93 gadus vecais prezidents paziņoja, ka brīvprātīgi atkāpjas no amata, lai nodrošinātu raitu un mierīgu varas nodošanu. Līdz ar to tika pārtraukta parlamentā jau sāktā Mugabes impīčmenta procedūra.

93 gadus vecais Mugabe līdz paziņojumam par atkāpšanos no amata bija vecākais valsts vadītājs pasaulē. Kādreiz viņš pats tika uzsvēris, ka tikai Dievs varot panākt viņa aiziešanu no amata.

Gan valdošās partijas, gan opozīcijas politiķi viņa vēstules nolasīšanu parlamentā pavadīja ar sajūsmas izrādīšanu. Politiskā aktīviste Vimbaiše Musvaburi intervijā BBC neslēpa prieka asaras: "Mēs esam noguruši no šī vīra, esam priecīgi, ka viņš ir aizgājis. Mēs viņu vairs negribam, un, jā, šodien ir pienākusi uzvara!"

Cilvēki Harares ielās ziņas par Mugabes atkāpšanos sagaidīja ar gavilēm un automašīnu signāltaurēm. Daudzi savu prieku par Mugabes ēras beigām pauda, laižoties dejā.

Pēc Mugabes atkāpšanās par vecāko valsts līderi pasaulē kļuvusi britu karaliene Elizabete II, kurai aprīlī palika 91 gads. Otrajā vietā ir 90 gadu vecais Tunisijas prezidents Bedži Kaids Esebsi. Viņam 91 gads paliks 29. novembrī. Viņš tagad kļuvis par vecāko valsts prezidentu pasaulē. Trešajā vietā politikas veterānu sarakstā ir 88 gadus vecais Kuveitas emīrs Sabāhs el Ahmeds el Džabers es Sabāhs.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 23. novembra laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits