Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

NASA gatavojas pirmajam kontrolētajam lidojumam uz citas planētas

ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) ieplānojusi aprīļa sākumā veikt vēsturē pirmo kontrolēto ar dzinēju darbināma lidaparāta lidojumu uz citas planētas. Paredzams, ka tiks izmēģināta uz Marsu nogādātajam roveram Perseverance apakšā piestiprinātā minihelikoptera Ingenuity pacelšanās nelielā augstumā. Ja lidojums izrādīsies sekmīgs, tas signalizēs par jaunām tehnoloģiskām iespējām, kas pavērsies Marsa virsmas ainavas izpētē.

Deutsche Welle vēsta, ka minihelikopters svar 1,8 kilogramus, taču tā izgatavošana NASA izmaksājusi ap 85 miljoniem ASV dolāru (71,7 miljoni eiro). Uz Marsu tas tika nogādāts februārī, piestiprināts zem Perseverance. Pašlaik rovers to transportē uz vietu, kur plānota helikoptera palaišana, kas, pēc misijas galvenā inženiera Boba Balarama teiktā, varētu notikt ap 8. aprīli. 

Helikopters izveidots tā, lai varētu lidot Marsa atmosfērā, kas ir ļoti retināta. Marsa atmosfēras blīvums ir tikai 1% no atmosfēras blīvuma uz Zemes. Tas padara lidaparāta pacelšanos daudz sarežģītāku. Tam gan palīdzēs tas, ka gravitācijas spēks uz Marsa ir trīs reizes mazāks nekā uz Zemes. Aprēķini liecina, ka helikoptera rotorlāpstiņām uz Marsa jāgriežas piecas reizes ātrāk, nekā lai panāktu tādu pašu pacelšanos uz Zemes.

Plānots, ka pirmajā izmēģinājumā helikopters ar ātrumu metrs sekundē pacelsies ap trīs metru augstumā, kurā uzturēsies ap 30 sekundēm, un pēc tam nolaidīsies atpakaļ uz planētas virsmas. Jau šā lidojuma laikā uz helikoptera uzmontētā kamera uzņems augstas izšķirtspējas fotogrāfijas. Ja izmēģinājums būs sekmīgs, tad turpmākā mēneša laikā tiek plānotas ilgākas un augstākas helikoptera pacelšanās.

Independent uzsver, ka helikoptera kontrole tiešsaistē nav iespējama, jo informācija starp abām planētām ceļo 5–20 minūtes.
Lai uzsvērtu plānotā Ingenuity lidojuma vēsturisko nozīmi, Balarams preses konferencē otrdien pavēstīja, ka pie helikoptera ir piestiprināts neliels gabaliņš auduma, kas klāja brāļu Raitu lidmašīnas spārnu, kad viņi ar to 1903. gadā veica pirmo ar dzinēju darbināta lidaparāta lidojumu uz Zemes.

Ingenuity vēl nav veicis lidojumu, taču jau tiek plānots, ka tā "brālis" rotorlāpstiņu nolaišanās aparāts Dragonfly tiks palaists no Zemes 2026. gadā un 2034. gadā ieradīsies uz Saturna ledainā pavadoņa Titāna. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits