Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

NATO pieprasa pilnīgu pārvietošanās brīvību visā Kosovā

NATO miera uzturētāju (KFOR) komandieris Kosovā piektdien noraidīja serbu piedāvājumu atļaut ierobežotu viņa komandēto karavīru pārvietošanos pa ceļiem, kas ved uz robežkontroles punktiem uz robežas ar Serbiju, un pieprasīja nodrošināt brīvu pārvietošanos visiem.

"Mēs nevar pieņemt šo piedāvājumu, jo tas attiecas vienīgi uz KFOR, bet ne uz ELUX (Eiropas Savienības tieslietu misiju)," sarunā ar žurnālistiem norādīja Vācijas ģenerālis Erhards Drevss. "Mana prasība, kas joprojām ir spēkā, attiecas uz pilnīgu kustības brīvību bez jebkādiem priekšnosacījumiem visā Kosovas teritorijā."

"Kamēr viņi neizpildīs šo prasību, mēs noraidīsim piedāvājumu, kas nodrošina pārvietošanās brīvību vienīgi KFOR. Nebūs nekāda nodalījuma starp KFOR un mūsu starptautiskajiem partneriem Kosovā," uzsvēra ģenerālis.

Kā ziņots, Kosovas serbi ceturtdien nojauca daļu barikāžu uz ceļiem, kas ved uz diviem domstarpības izraisījušajiem robežpunktiem. Zupčē viena ceļa josla tika atbrīvota no riepu un smilšu barikādes, un ļāva pabraukt garām KFOR apvidus automobiļiem.

Trešdien četru Serbijas ziemeļdaļas serbu pašvaldību vadītāji paziņoja, ka visos barikāžu kontrolposteņos tiks atbrīvota viena braukšanas josla, lai KFOR vienības varētu brīvāk pārvietoties.

"Nav iecerēts aizvākt barikādes," bet ļaut KFOR spēkiem apgādāt viņu posteņos savus karavīrus, skaidroja vietējā serbu amatpersona Slavisa Rističs.

Uz ceļiem, kas ved uz Kosovas un Serbijas robežu, Kosovas serbi izveidojuši 16 kontrolposteņus, lai nepieļautu, ka Prištinas valdība uz Jarinjes un Brnjakas robežpunktiem nosūta albāņu muitniekus un policistus.

Līdz ar serbu kontrolposteņu izvietošanu apgrūtināta arī KFOR un EULEX vienību pārvietošanās Ziemeļkosovā.

Kad pagājušajā nedēļā KFOR karavīri mēģināja barikādes aizvākt, situācija kļuva nokaitēta. Šos centienus asi nosodījusi Belgrada un vietējie serbi. Kosovas ziemeļos dzīvo 40 000 serbu, kas atsakās atzīt Prištinas albāņu valdību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits