Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -2 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Poļi sašķelti gadu pēc Kačiņska nāves

Visā Polijā šosvētdien īpašos atceres pasākumos plānots pieminēt vienas no poļu tautas lielākajām traģēdijām pirmo gadadienu - pērn 10. aprīlī Krievijas pilsētā Smoļenskā notika aviokatastrofa, kurā gāja bojā Valsts prezidents Lehs Kačiņskis un vēl 95 cilvēki, arī daudzas augstas politiskās un militārās amatpersonas.

Pēc traģēdijas gan Polijas vienkāršie iedzīvotāji, gan politiskā elite pauda cerību, ka sāpīgais zaudējums saliedēs poļus, tomēr pagājušā gada laikā šķelšanās starp viņiem ir palielinājusies.

To uzskatāmi parāda fakts, ka divu lielāko Polijas politisko partiju - valdošās liberālās Pilsoniskās platformas un konservatīvās Likums un taisnīgums - pārstāvji nepiedalīsies kopīgos sēru pasākumos.

Nav piepildījušās arī prognozes, ka lidmašīnas avārija varētu kalpot par sākuma punktu divpusējo attiecību uzlabošanai starp Poliju un Krieviju, jo Varšava uzskata, ka Maskavas veiktā traģēdijas izmeklēšana nav pilnībā atklājusi visu, kas noticis pagājušā gada 10. aprīļa miglainajā rītā virs Smoļenskas lidlauka.

Apnikušas intrigas

Pēc aviokatastrofas piedzīvotā ārkārtīgā poļu tautas vienotība, kāda iepriekš jaunākajos laikos bijusi tikai 80. gadu beigās, kad notika sacelšanās pret komunistisko režīmu, un 2005. gadā pēc pāvesta Jāņa Pāvila II nāves, lielā mērā bija saistīta ar faktu, ka traģēdija notika netālu no Katiņas meža, kur 1940. gada pavasarī padomju karaspēks bez tiesas sprieduma nošāva 22 tūkstošus Polijas armijas virsnieku. Tieši uz šīs traģēdijas 70. gadadienas pasākumu devās L. Kačiņskis.

Gada laikā aina ir pilnībā mainījusies. 87% Polijas iedzīvotāju uzskata, ka Smoļenskas katastrofa tiek izmantota politisko intrigu vērpšanai, 78% domā, ka traģēdijas nepārtrauktā aktualizēšana ir «garlaicīga un kaitinoša», liecina socioloģiskās firmas CBOS martā veiktā aptauja, kuru publiskojis izdevums Warsaw Business Journal.

Puse aptaujāto respondentu apgalvo, ka nekādā veidā negrasās pieminēt traģēdijas gadadienu. Vairāk nekā 100 tūkstošu Polijas iedzīvotāju reģistrējušies interneta kampaņā, kas pieprasa valsts medijiem pārtraukt Smoļenskas aviokatastrofas ekspluatēšanu.

Kopš briesmīgās traģēdijas L. Kačiņska dvīņubrālis un bijušais Polijas premjerministrs Jaroslavs Kačiņskis katra mēneša desmitajā datumā pie Polijas prezidenta pils noliek vainagu. J. Kačiņska oponenti uzskata, ka viņš izmanto brāļa nāvi sava politiskā kapitāla palielināšanai, tāpēc viņi uz to atbildējuši ar Holivudas grāvējfilmu zvaigžņu godināšanu. 10. martā vairāki simti cilvēku sapulcējās pie pils, lai atzīmētu aktiera Čaka Norisa 71. dzimšanas dienu, šosvētdien viņi svinēšot Stīvena Sīgala jubileju, pasākuma organizatori informējuši vācu izdevumu Der Spiegel.

Dažādās izmeklēšanas

Polijas iedzīvotāju sadalīšanās divās pretējās nometnēs sākās jau dažas dienas pēc Smoļenskas aviokatastrofas, kad tika nolemts, ka L. Kačiņska un viņa sievas Marijas mirstīgās atliekas tiks apglabātas Vavelas katedrālē Krakovā. Idejas pretinieki apšaubīja, ka cilvēks, lai arī valsts galva, kurš iedzīvotāju vidū izpelnījies pretrunīgu vērtējumu, jāapglabā vietā, kur kopš XIV gadsimta atdusas Polijas karaļi un izcilākās personības.

Pēc tam notika tā sauktā Smoļenskas krusta sāga, kad vairākus mēnešus pie Polijas prezidenta pils protestētāji neļāva varas iestādēm aizvākt krustu, kas tur bija novietots dažas dienas pēc L. Kačiņska nāves. Augustā mēģinājums aizvākt krustu gandrīz pārauga sadursmēs starp policiju un protestētājiem. Visbeidzot, krusts bez incidentiem tika aizvests novembrī.

Viļņošanos Polijas sabiedrībā radījusi arī aviokatastrofas izmeklēšana, ko veica gan Varšava, gan Maskava.

Krievijas pārraudzībā esošā Starpvaldību aviācijas komiteja janvārī nāca klajā ar ziņojumu, kas traģēdijā vainoja lidmašīnas pilotus, kuri vairākkārt neesot reaģējuši uz gaisa kontroles brīdinājumiem, ka slikto laikapstākļu dēļ nav ieteicams nosēsties Smoļenskas lidlaukā. Izmeklētāji uzskata, ka piloti nav mainījuši lidojuma kursu, jo uz viņiem izdarīts psiholoģiskais spiediens, lai nesadusmotu L. Kačiņski.

Savukārt poļu izmeklētāji paziņojuši, ka Smoļenskas lidlauks nevarēja uzņemt lidmašīnu, jo ir fiziski un morāli novecojis. Viņi arī apgalvo, ka pilots pieņēmis lēmumu atlikt nosēšanos, pirms vēl gaisa kontrolieri ziņoja, ka lidmašīna atrodas bīstami zemu. Neesot arī pierādījumu, ka uz pilotiem izdarīts spiediens.

Polijas izmeklēšanas komisija pagājušajā nedēļā paziņoja, ka tā ar gala ziņojumu nāks klajā 10. oktobrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits