Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Sākusies britu pārliecināšanas kampaņa

Lielbritānijā piektdien oficiāli sāksies aģitācijas kampaņa pirms 23. jūnijā paredzētā referenduma par valsts turpmāko dalību Eiropas Savienībā (ES). Pašlaik britu sabiedrība ir diezgan līdzīgi sadalījusies tajos, kuri vēlas Lielbritānijas palikšanu ES, un tajos, kuri ir izstāšanās jeb tā dēvētā Brexit atbalstītāji, piektdien vēsta laikraksts Diena.

Daudzi joprojām nav izlēmuši, kā balsot. Pārliecināt neizlēmušos un arī mēģināt mainīt jau izlēmušo domas būs galvenais uzdevums divām lielākajām aģitācijas nometnēm, kuras pārstāv ietekmīgi politiķi, uzņēmēji un slavenības.

Referenduma "vaininieks" - Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons - karalistes vēsturē vienu no nozīmīgākajiem tautas balsojumiem izsludināja 20. februārī tikai dažas stundas pēc tam, kad viņš Briselē ar pārējo 27 ES dalībvalstu līderiem bija panācis vienošanos par izmaiņām bloka un Lielbritānijas attiecībās. Vienošanās stāsies spēkā, ja briti nobalsos par palikšanu ES.

Sarunās ar ES Kemerons panāca, ka Lielbritānija varēs ierobežot strādājošo pabalstus iebraucējiem no pārējām bloka dalībvalstīm. ES piekrita Kemerona prasībai garantēt, ka Lielbritānija nebūs daļa no plāna par "vēl ciešāku savienību" un britiem neuzspiedīs nomainīt nacionālo valūtu mārciņu pret ES vienoto valūtu eiro. Briti arī panāca, ka ar vismaz 55% ES dalībvalstu nacionālo parlamentu atbalstu varēs bloķēt Eiropas Parlamenta pieņemtās likuma normas.

Kemerons uzskata, ka panāktā vienošanās ar ES nāks par labu Lielbritānijas nacionālajām interesēm, tāpēc premjers iestājas par valsts palikšanu ES. Premjeru atbalsta arī 16 valdības ministri no Kemerona vadītās Konservatīvās partijas. Lielbritānijas palikšanu ES saimē atbalsta arī lielākais opozīcijas spēks - Leiboristu partija, Skotu nacionālā partija, Liberāldemokrātu partija un velsiešu nacionālistu partija Plaid Cymru, vēsta raidsabiedrība BBC.

Leiboristu partijas vadītājs Džeremijs Korbins, kuram iepriekš pārmesta nekonkrēta nostāja par Lielbritānijas turpmāko dalību ES, ceturtdien nāca klajā ar speciālu uzrunu, lai mudinātu leiboristu atbalstītājus referendumā balsot par britu palikšanu ES.

"Gadu gaitā esmu kritizējis daudzus ES pieņemtos lēmumus, joprojām esmu kritisks pret tās trūkumiem - sākot ar demokrātijas deficītu un beidzot ar institucionālu spiedienu regulēt vai privatizēt sabiedriskos pakalpojumus," viņu citē ziņu aģentūra Reuters. "Tāpēc Eiropai ir jāmainās. Bet pārmaiņas var panākt, tikai strādājot kopā ar mūsu sabiedrotajiem ES. Ir pilnīgi iespējams būt kritiskam [pret ES] un vienlaikus pārliecinātam, ka mums vajag palikt ES."

Visu žurnālista Ulda Ķezbera rakstu Sākusies britu pārliecināšanas kampaņa lasiet piektdienas, 15.aprīļa, laikrakstā Diena!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits