Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Tuberkuloze apdzinusi HIV

Tuberkuloze apsteigusi cilvēka imūndeficīta vīrusu (HIV) un kļuvusi par galveno nāves izraisītāju pasaulē, apgalvo Pasaules Veselības organizācija (PVO). Tas noticis, lai gan pēdējā ceturtdaļgadsimta laikā to nāves gadījumu skaits, kurus izraisa tuberkuloze, globāli samazinājies gandrīz par pusi. Mūsdienās arvien izplatītāki kļūst zāļu rezistentie tuberkulozes paveidi, kas lielākajai daļai saslimušo nozīmē drošu nāvi, jo finansējuma trūkuma dēļ netiek nodrošināta atbilstoša ārstēšana un ir kavēta slimības pētīšana.

PVO informē, ka pērn pasaulē 9,6 miljoni cilvēku pirmoreiz inficējušies ar tuberkulozi, tas ir vairāk nekā 2013. gadā, kad tika saskaitīti deviņi miljoni inficēto. Organizācijas pētnieki uzsver, ka tas nav saistīts ar plašāku slimības izplatību, bet ar valstu centieniem uzlabot inficēto uzskaiti. 

2014. gadā 58% no jauniem saslimšanas ar tuberkulozi gadījumiem reģistrēti Dienvidaustrumāzijā un Klusā okeāna rietumu daļā. Valstu vidū līderes bijušas Indija (23% no pasaulē reģistrētajiem jaunajiem gadījumiem), Indonēzija (10%) un Ķīna (10%).

Tuberkuloze ir izplatīta slimība arī Eiropas reģionā (PVO tam pieskaita arī Turciju un Centrālāziju), kur pērn reģistrēti vairāk nekā 228 tūkstoši jaunu inficēšanās gadījumu. 2013. gadā reģionā uzskaitīti 360 tūkstoši jaunu saslimšanas gadījumu. 

Latvijā 2014. gadā reģistrēti 637 jauni inficēšanās ar tuberkulozi gadījumi (2013. gadā – 776), kas ir zemākais rādītājs kopš 1991. gada, liecina Slimību profilakses un kontroles centra publiskotā informācija. Šī gada pirmajos deviņos mēnešos reģistrēti 443 saslimšanas gadījumi.

2014. gadā, tāpat kā gadu iepriekš, tuberkuloze pasaulē paņēmusi 1,5 miljonus cilvēku. HIV pagājušajā gadā visā pasaulē nonāvējis 1,2 miljonus cilvēku, no kuriem 400 tūkstošu bija inficējušies arī ar tuberkulozi. Dienvidāfrikas valstī Svazilendā uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju reģistrēti 1382 tuberkulozes upuri. Salīdzinājumam – Latvijā, kur pērn bīstamā slimība nonāvēja 47 cilvēkus (zemākais rādītājs kopš 1998. gada), reģistrēti 2,3 mirušie uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju. Tuberkuloze (tautā saukta arī par diloni) ir lipīga infekcijas slimība, ko izraisa gaisā esoša baktērija Mycobacterium tuberculosis. Slimība visbiežāk skar plaušas, bet var uzbrukt arī nierēm, smadzenēm, mugurkaulam, centrālajai nervu sistēmai, asinsrites sistēmai, kauliem un locītavām.

Kopš 1990. gada mirstība ar tuberkulozi pasaulē ir samazinājusies par 47%. Kopš 2000. gada saslimstība ar nāvējošo infekciju ik gadu ir samazinājusies vidēji par 1,5%. PVO lēš, ka pēdējos 15 gados, pateicoties labākai medicīnas aprūpei, no tuberkulozes ir izārstēti aptuveni 43 miljoni cilvēku.

Visu Ulda Ķezbera rakstu Tuberkuloze apdzinusi HIV lasiet pirmdienas, 2. novembra laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits