Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Eiropa iezveļ Putinam

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis otrdien teikušas stingru "jā" līdz šim bargākajām sankcijām pret Krieviju saistībā ar tās īstenoto Krimas pussalas aneksiju un atbalsta sniegšanu promaskaviskajiem separātistiem Austrumukrainā. Tās stāsies spēkā ceturtdien, vēsta laikraksts Diena.

Briselē pieņemtās sankcijas paredz, ka ES Krievijas valstij piederošajām bankām un uzņēmumiem liegs pieeju Eiropas finanšu tirgum. Tāpat ES dalībvalstis nevarēs pārdot ieročus un militāro aprīkojumu Maskavai. Tas gan, visticamāk, neattieksies uz spēkā esošajiem līgumiem, tādēļ Francijai nebūs liegts pārdot Krievijai divus helikopteru bāzes kuģus Mistral. Sankcijas attieksies arī uz dubultā pielietojamu preču un augsto tehnoloģiju, tostarp naftas ieguves tehnoloģiju, pārdošanu Krievijai.

Savukārt Baltais nams solīja, ka gadījumā, ja ES apstiprinās ekonomiskās sankcijas pret Krieviju, arī Vašingtona nāks klajā ar papildu sankcijām.

Portāls Euobserver.com, atsaucoties uz avotiem ES, ziņo, ka "trešā līmeņa" sankciju ietekme uz Krievijas ekonomiku būs milzīga. Šajā gadā sankciju dēļ Krievija varētu zaudēt 23 miljardus eiro, kas ir aptuveni 1,5% no valsts iekšzemes kopprodukta (IKP), bet nākamgad zaudējumi varētu sasniegt 75 miljardus eiro (4,8% no IKP). The Economist uzbur vēl drūmāku ainu - izdevums ir aprēķinājis, ka sankciju dēļ Krievijas uzņēmumu zaudējumi var sasniegt 744 miljardus eiro.

Skaidrs, ka sankcijas atstās negatīvu ietekmi arī uz ES dalībvalstu ekonomiku. Eiropas Komisijas aplēses liecina, ka sankciju dēļ ES 2014. gadā zaudēs 40 miljardus eiro (0,3% no bloka IK), bet 2015. gadā - 50 miljardus eiro jeb 0,4% no IK.

Visu rakstu par ES sankcijām pret Krieviju lasiet trešdienas, 30.jūlija, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits