Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Aptauja: Vācieši iebilst pret pastāvīgu NATO bāzu izvietošanu Polijā un Baltijā

Teju trīs ceturtdaļas vāciešu iebilst pret pastāvīgu NATO bāzu izvietošanu Austrumeiropā, kā to, bažījoties par Krievijas draudiem, pieprasījusi Polija un Baltijas valstis, liecina trešdien izplatītās sabiedriskās domas aptaujas dati.

74% aptaujāto iebilst pret šo ideju, bet to atbalsta 18%, liecina pētījums, kuru pēc žurnāla Internationale Politik pasūtījuma veicis pētījumu centrs Forsa.

Polija, Lietuva, Latvija un Igaunija bijušas to valstu vidū, kas visaktīvāk pieprasījušas Krievijai Krimas okupācijas dēļ noteikt bargas sankcijas un paudušas bažas par savām robežām.

Tās paļaujas uz Rietumu militārās alianses atbalstu un ir aicinājušas pastiprināt NATO klātbūtni, kā arī paudušas vēlmi, lai tā būtu pastāvīga.

Igaunijas premjerministrs Tāvi Roivass intervijā ziņu aģentūrai Reuters pagājušajā nedēļā sacīja, ka Rietumu sabiedrotajiem ir "jāatver acis" saistībā ar šiem draudiem.

Krievija ir svarīgs Vācijas tirdzniecības partneris, turklāt Vācija no Krievijas saņem vairāk nekā trešo daļu gāzes. Šīs attiecības Vācijas kanclerei Angelai Merkelei savā reakcijā liek būt apdomīgai.

Kā liecina pēc žurnāla Stern pasūtījuma veiktās Forsa aptaujas dati, vāciešiem ir nepatika pret ideju par karaspēka iesaistīšanos operācijās ārvalstīs. 71% aptaujāto iebilduši pret Vācijas karaspēka nosūtīšanu uz ārzemēm, arī tad, ja diplomātiskie pasākumi un sankcijas cietušas neveiksmi.

NATO ir trīskāršojusi Baltijas valstīs bāzēto iznīcinātāju skaitu, bet ASV Gaisa spēku ģenerālis Filips Brīdlovs pagājušajā mēnesī sacīja, ka NATO apsvērs iespēju par pastāvīgu karaspēka izvietošanu Austrumeiropā.

Tomēr daži NATO sabiedrotie norāda, ka pastāvīga liela karavīru skaita izvietošana bijušajās padomju bloka valstīs būtu pārāk dārga, militāri tā nav nepieciešama, turklāt tas nevajadzīgi provocētu Krieviju.

Polija vēlas, lai NATO bāze būtu izvietota tās teritorijā, tomēr Maskava norāda, ka tādējādi tiktu pārkāpta Krievijas un NATO 1997.gada vienošanās.

Krievijas diversanti, algotņi un vietējo separātistu kaujinieki kopš aprīļa vidus Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes izvērsušas pretterorisma operāciju.

Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja. Starptautiskā sabiedrība nosodījusi Krimas okupāciju un tās aneksiju neatzīst. Sodot Krieviju par Krimas aneksiju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis jau noteikušas sankcijas vairākiem desmitiem Krievijas augstāko amatpersonu un Kremļa tuvākā loka cilvēku.

Top komentāri

Troll
T
No Vācijas mums vajadzētu pieprasīt kompensāciju par viņu un krievu izraisīto karu. Nav ko jākautrējas: mēs visi - Vācija un Baltija - tagad esam euro zonā un Eiropas savienībā un visi "sēžam pie viena galda". WWII bija vācu un krievu kopīgs pasākums, kopīga spēlīte. Izskatās, ka viņi to varētu atkārtot, mēģinot dalīt savā starpā A.Eiropu par jaunu. Mācīsimies no ebrejiem - vāciešiem par savām izdarībām jāmaksā un pie tam pilnā mērā. Lai noziegumi pret Baltiju neatkārtotos. Par katru leģionā piespiedu kārtā iesaukto latvieti un par sekām, kādas tās radīja tautai. Par Baltijas "dāvināšanu" krieviem - bez tās krievi nebūtu Baltiju okupējuši un anektējuši... Ir daudz par ko prasīt kuplu atlīdzību, - konsultēsimies ar izraeliešiem!
nu vareni
n
vācieši kārtējo reizi savā elementā. dalīs pasauli ar krieviem. un krievi vispār varēja paklusēt par līgumu pārkāpšanu. paši pārkāpa visus līgumus anektējot krimu, un vēl te lēkās, ka nato kaut ko taisās pārkāpt.
Andris
A
Sen jau vajadzētu būt ielās maskavā KRIEVU INTELIĢENCEI ,liekās tādas tur NAV ....???????? Esam TREŠĀ PASAULES KARA priekšvakārā , Nolād ētais putins ++ viņa TAUTA -- NĀCIJA .... ,JĀ, INDUVĪDS visam PAKĻAUJĀS ,jāmāk viņiem "" PAREIZI PIEEIT "" .......;.Maita putins ....... viņu .INFO TELPA ...nu nav VARIANTU ,nekas ----dabūs ,ko SAPELNĪJUŠI .........
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits