Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

ES imitē migrācijas krīzes risināšanu

Neraugoties uz cilvēktiesību organizāciju kritiku par pārpildītajiem migrantu izmitināšanas centriem Grieķijā, ES dalībvalstis atsāks migrantu deportēšanu uz šo Dienvideiropas valsti, trešdien vēsta laikraksts Diena.

Par spīti pārpildītajiem migrantu izmitināšanas centriem un ilgstošajai patvēruma pieprasījumu apstrādei, Grieķija gatavojas uzņemt atpakaļ migrantus, kuri caur tās teritoriju ir devušies uz citām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, galvenokārt Vāciju. Līdz ar to noslēgsies piecu gadu liegums migrantu deportēšanai uz Dienvideiropas valsti, kas pēdējos gados piedzīvojusi smagu ekonomisko un migrācijas krīzi. Šogad Grieķijā ieradušies par 93% mazāk migrantu nekā pērn, bet joprojām valstī atrodas desmitiem tūkstošu migrantu, kuru dzīves apstākļus kritizējušas cilvēktiesību organizācijas.

Grieķijas migrācijas lietu ministrs Jiannis Muzals paziņojis, ka Atēnas ir piekritušas uzņemt atpakaļ "nelielu skaitu" patvēruma meklētāju no Vācijas un citām ES dalībvalstīm. ES spēkā esošā Dublinas regula nosaka, ka migrantiem patvērums jālūdz pirmajā ES dalībvalstī, kurā tie ieradušies. Ja viņi pēc tam dodas uz citām ES dalībvalstīm, tad šīs personas ir jādeportē atpakaļ.

Kopš 2011. gada Dublinas regula neattiecās uz Grieķiju, jo Eiropas Cilvēktiesību tiesa un ES Tiesa nosprieda, ka valsts nespēj nodrošināt patvēruma meklētājiem cilvēcīgus dzīves apstākļus. Pērn Eiropas Komisija (EK) nolēma, ka no šī gada marta Dublinas regula atkal būs saistoša Grieķijai, bet ar nosacījumu, ka pārējās ES dalībvalstis no Grieķijas būs pārvietojušas pašu solīto patvēruma meklētāju skaitu, ko paredz 2015. gadā ES apstiprinātā kvotu programma.

Tomēr šī gada sākumā EK bija spiesta atcelt savu lēmumu, jo dalībvalstīm nevedās ar migrantu pārvietošanu no Grieķijas un Itālijas, kas ir vēl viena migrācijas krīzes smagi skartā valsts. Līdz 4. augustam pārējās ES dalībvalstis bija uzņēmušas 25 438 no kopumā 160 tūkstošiem patvēruma meklētāju, kurus vajadzētu pārvietot līdz 1. septembrim. Latvija no Grieķijas līdz šim ir pārvietojusi 294 migrantus.

Savukārt cilvēktiesību organizācija Amnesty International Grieķijas migrantu izmitināšanas centros valdošos apstākļus raksturojusi kā "šausmīgus" un apgalvo, ka tur mītošie cilvēki ir pakļauti "neaptveramām un novēršamām ciešanām".

Visu rakstu lasiet trešdienas, 9. augusta, avīzē Diena!

Top komentāri

ļuļa kebabs
ļ
nekādas migrācijas krīzes nav, ir mākslīgi izraisīta un atsevišķu valstu un organizāciju atbalstīta tautu pārvietošana.
robežsargs
r
Problēmu jārisina uz robežas. Kas maksā dažādām NVO naudu, lai tās 10 jūdzes no Lībijas krastiem dežūrētu un gaidītu migrantu laivas? Pēc tam migranti tiek transportēti nevis atpakaļ uz tuvāko ostu Lībijā, bet uz simtiem jūdžu attālo Itāliju. Tas ir human trafficing. To jāapstādina! #defendeurope
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits