Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Londona un Brisele nākamnedēļ apspriedīs Ziemeļīrijas protokolu

Lielbritānijas kabineta kancelejas ministrs Maikls Govs un Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents Marošs Šefčovičs nākamnedēļ tiksies Londonā, lai apspriestu Ziemeļīrijas protokolu.

Govs un Šefčovičs trešdien videokonferencē tikās ar Ziemeļīrijas premjerministri Arlīnu Fosteri un viņas vietnieku Maiklu O'Nīlu.

Videokonferencē notika "konstruktīvas diskusijas", un Londona un Brisele sāks intensīvu darbu, lai izvairītos no tālākām problēmām, paziņojusi Lielbritānijas valdība un EK.

Eiropas Savienības (ES) un Lielbritānijas attiecībās pagājušajā nedēļā domstarpības izraisīja jautājums par Covid-19 vakcīnu piegādēm.

Eiropas Komisija piektdien pieņēma shēmu Eiropas Savienības rūpnīcās ražoto Covid-19 vakcīnu eksporta kontrolei. EK skaidroja, ka tas nepieciešams, lai nodrošinātu vakcīnu piegādi ES valstīm.

Sākotnējais plāns ietvēra iespēju ES iedarbināt Brexit līguma pantu, kas ļautu ierobežot preču plūsmu starp ES dalībvalsti Īriju un Apvienotajā Karalistē ietilpstošo Ziemeļīriju.

Lielbritānija un Īrija strauji un asi reaģēja uz šādu iespējamību, un EK drīz pēc tam no šī nodoma attiecās.

Taču pāris dienas vēlāk ostu darbinieki uz laiku apturēja robežkontroli Ziemeļīrijas ostās Belfāstā un Larnē.

Pēc 24.decembrī panāktās vienošanās par ES un Lielbritānijas turpmākajām tirdzniecības attiecībām starp Ziemeļīriju un Lielbritāniju tika noteikta robežkontrole, lai izvairītos no stingrās robežas atjaunošanās starp Ziemeļīriju un Īriju.

Govs un Šefčovičs paziņoja, ka "atklāti nosoda jebkurus draudus vai iebiedēšanu", un piebilda, ka "Ziemeļīrijas cilvēku un mūsu darbinieku drošībai un labklājībai jābūt augstākajai prioritātei".

Šefčovičs vēlāk īru raidorganizācijai RTE pauda pārliecību, ka problēmas var tikt atrisinātas, ja tiks īstenoti visi Ziemeļīrijas protokola aspekti.

Pirms videokonferences Govs rakstīja Šefčovičam un lūdza lielveikaliem Ziemeļīrijā līdz 2023.gada 1.janvārim pagarinājumu pārejas periodam, kas beidzās pēc tam, kad Lielbritānija pameta ES vienoto tirgu pagājušā gada beigās.

Govs arī lūdza tādu pašu pagarinājumu paku sūtījumiem un medicīnas precēm.

Vēstulē Govs uzsvēra, ka nepieciešams stabilizēt trauslo politisko situāciju Ziemeļīrijā.

Viņš piebilda, ka ES solis ir izraisījis šoku un dusmas Ziemeļīrijā.

"Es gaidīju spēcīgu reakciju, bet reakcija bija vēl negatīvāka, nekā es gaidīju," sacīja Govs, piebilstot, ka cilvēku un uzņēmumu bažas par savu drošību un iztiku pandēmijas laikā vēl tikai padziļinājušas šo neapmierinātību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Maskavā atceļ "nemirstīgā pulka" gājienu

Maskavā drošības apsvērumu dēļ rīkotāji atcēluši 9.maijā plānoto "nemirstīgā pulka" gājienu, kas daudzviet Krievijā ticis rīkots Otrā pasaules kara dalībnieku piemiņai, otrdien pavēstīja am...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits