Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Merkele kritizē Trampa imigrācijas ierobežošanas rīkojumu

Vācijas kanclere Angela Merkele svētdien kritizējusi ASV prezidenta Donalda Trampa izdoto imigrācijas ierobežošanas rīkojumu, norādot, ka vēršanās pret cilvēkiem viņu izcelsmes vai reliģijas dēļ nav attaisnojama.

"Kanclere nožēlo ieceļošanas aizliegumu, ko ASV valdība noteikusi konkrētu valstu pilsoņiem un bēgļiem," norādījis Merkeles pārstāvis Štefens Zeiberts. "Viņa ir pārliecināta, ka pat šajos apstākļos, kad nepieciešama stingra cīņa pret terorismu, nav nekāda attaisnojuma vispārējām aizdomām pret visiem noteiktas izcelsmes cilvēkiem vai noteiktas ticības piederīgajiem."

Kā norādījis Zeiberts, Vācijas valdība analizē, kā Trampa noteiktais aizliegums ietekmēs tos Vācijas pilsoņus, kuriem vienlaikus ir arī kādas ASV prezidenta rīkojumā minētās valsts pilsonība.

Jau ziņots, ka Tramps piektdien parakstīja rīkojumu, kas paredz pastiprināt iespējamo imigrantu vai bēgļu pārbaudi, lai atstātu "radikālos islāma teroristus ārpus Amerikas Savienotajām Valstīm". Saskaņā ar šo rīkojumu visa ASV programma bēgļu izmitināšanai tiek apturēta vismaz uz 120 dienām, kamēr tiks pieņemti jauni stingri bēgļu pārbaudes noteikumi. Sīriešu bēgļu uzņemšana tiek apturēta uz nenoteiktu laiku vai līdz laikam, kad prezidents pats izlems, ka viņi vairs nerada draudus.

Rīkojums arī paredz uz 90 dienām apturēt vīzu izsniegšanu cilvēkiem – gan ceļotājiem, gan imigrantiem – no Irākas, Irānas, Jemenas, Lībijas, Sīrijas, Somālijas un Sudānas.

Nepilnu diennakti pēc tam, kad lidostās aizturēti pirmie ieceļotāji no minētajām valstīm, ASV federālā tiesnese Anna Donelija, pamatojoties uz cilvēktiesību aizstāvju organizācijas iesniegtu prasību, liedza šo cilvēku deportāciju atpakaļ uz viņu mītnes valstīm. Tiesa, tas gan nenozīmē, ka viņi tiks atbrīvoti.

Merkele iepriekšējā dienā telefonsarunā ar jauno ASV prezidentu pārrunāja plašu jautājumu loku, tostarp attiecības ar Krieviju, krīzi Ukrainā, situāciju Tuvajos Austrumos un NATO lomu, bet nedz viena, nedz otra puse savos paziņojumos pēc šīs sarunas nenorādīja, ka tajā būtu pieminēts imigrācijas ierobežošanas rīkojums. Tomēr, kā svētdien izteicies Zeiberts, Vācijas kanclere sarunā atgādinājusi Trampam viņa atbildību cilvēktiesību jomā saskaņā ar ANO Ženēvas konvenciju par bēgļu statusu.

Tramps šomēnes intervijā laikrakstam The Times paziņoja, ka Vācijas kanclere pieļāvusi katastrofālu kļūdu, ļaujot savā valstī ienākt nepieredzētam skaitam nelegālo imigrantu.

Tikmēr Merkeles vadīto kristīgo demokrātu (CDU) Bavārijas meitaspartijas - Kristīgi sociālās savienības (CSU) - līderis Horsts Zēhofers, kas asi kritizē viņas politiku bēgļu jautājumā, svētdien laikrakstam Bild am Sonntag atzinīgi izteicās par Trampu, norādot, ka jaunais ASV prezidents "citu pēc cita ātri un konsekventi pilda savus priekšvēlēšanu kampaņas solījumus", tomēr norādīja, ka visiem Trampa lēmumiem pats nepiekrīt.

 

Top komentāri

Def
D
Pareizi dara Tramps par robežām. Nav un nevar būt valsts bez robežām!!!! Un lai velkomisti iet pupās.
Jansons
J
Trampam Merkeles viedoklis pie vienas vietas. Mūsu exene ar izcēlās nosaukdams Trampu par gorilu. Prātiņš kundzi lēnām atstāj. Gudri politiķi tā nerīkojas.
zvirbulēns
z
Guten morgen, guten tag, Frau Merkele!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits