Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Merkele un Makrons paraksta abu valstu draudzības līgumu

Vācijas kanclere Angela Merkele un Francijas prezidents Emanules Makrons Āhenē, kas tiek uzskatīta par senu Eiropas vienotības simbolu, otrdien parakstījuši abu valstu draudzības līgumu.

Pēc līguma parakstīšanas, Merkele paziņojusi, ka jaunais Francijas-Vācijas līgums ir solis pretī kopīgas Eiropas armijas izveidei.

Merkele norādīja, ka līgums, kas parakstīts, apritot 56.gadskārtai kopš Elizejas līguma parakstīšanas Parīzē, liks pamatus franču-vācu "kopīgas militārās kultūras" izveidei un "Eiropas armijas radīšanai".

Kanclere piebilda, ka Francijai un Vācijai padziļinot politisko un ekonomisko sadarbību, jāveido arī "kopīga militārā industrija".

Savukārt Makrons vērsās pret tiem, kas "izplata melus" par Āhenes līgumu.

"Tie, kas aizmirst franču-vācu izlīguma vērtību, padara sevi par pagātnes noziegumu līdzdalībniekiem. Tie, kas (..) izplata melus, cenšoties atkārtot mūsu vēsturi, kaitē tām tautām, kuras viņi sakās aizstāvam," uzsvēra Francijas prezidents.

Līgums nosaka, ka Francijas un Vācijas attiecības tiks "paceltas jaunā līmenī, lai sagatavotu abas valstis un Eiropu 21.gadsimta izaicinājumiem".

Galēji labējie, tostarp Francijas Nacionālās apvienības līdere Marina Lepēna, apgalvo, ka Makrons gatavojoties atteikties Vācijai par labu no Elzasas provinces, kā arī dalīt ar Berlīni Parīzei pienākošos pastāvīgā locekļa vietu ANO Drošības padomē.

Tikmēr Āhenē bija pulcējušies vairāki simti cilvēku, lai protestētu pret līguma parakstīšanu.

Vācijas policija ziņo, ka vietējās varasiestādes saskaņojušas četru demonstrāciju rīkošanu.

Starp demonstrāciju pieteicējiem ir arī Francijas "dzelteno vestu" kustības aktīvisti, kuru rīkotajā protestu akcijā piedalās aptuveni 120 cilvēki.

Tomēr saskaņā ar policijas datiem vairums no viņiem ir Vācijas pilsoņi.

Viens no demonstrantiem sarunā ar vācu raidorganizāciju ntv apsūdzēja Merkeli un Makronu "dziļu sociālo plaisu" radīšanā Eiropā.

Viņš uzsvēra, ka protestētāji nepārstāv nedz labējos, nedz kreisos, bet ir vidusšķiras pārstāvji, kurus māc lielas ekonomiskās grūtības.

Vienlaikus demonstrāciju sarīkojusi arī proeiropeiskā organizācija "Eiropas Pulss", kas pulcējusi aptuveni 200 dalībnieku.

Pirms 56 gadiem, 1963.gada 22.janvārī, toreizējais Francijas prezidents Šarls de Golls un Vācijas kanclers Konrāds Adenauers parakstīja Elizejas līgumu par izlīgumu pēc Otrā pasaules kara, paredzot abu valstu valdību regulāras savstarpējās konsultācijas.

Top komentāri

bet
b
Dzelteno vestu kustības galvenā prasība ir tiesības ierosināt referendumus. Kad franču tauta būs atguvusi šīs tiesības, vēlētāji varēs ierosināt referendumus par jaunu likumu pieņemšanu, par esošo likumu atcelšanu, par starptautisko līgumu apstiprināšanu vai atcelšanu. Lūk, arī šo Makrona un Merkeles līgumu varēs apstiprināt vai noraidīt franču tauta referendumā.
ļuļa
ļ
divi liberasti-internacionālisti sametās uz vienu roku un nu cer diktēt pārējai eiropai savus noteikumus. un starp citu abi ir pret nacionālām valstīm, ja nu kas. merkele pilnīgi atklāti proklamē, ka eiropas valstīm esot jāatsakās no savas suverenitātes kopīgās eiropas vārdā. nez man vienai tas atgādina centienus izveidot diktatūru, nu akurāt kā PSRS?
ērce
ē
Draudzīgas attiecības starp Franciju un Vāciju pastāv jau gadu desmitiem. Šis līgums ir aizsegs kautkam citam.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits