Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Pēc ieraksta publiskošanas tūkstoši protestē pret Orbāna valdību Budapeštā

Tūkstošiem cilvēku otrdienas vakarā pulcējās uz protestu netālu no Ungārijas parlamenta ēkas Budapeštā, pieprasot ģenerālprokurora un arī premjerministra Viktora Orbāna atkāpšanos pēc tam, kad kādreizējās tieslietu ministres bijušais vīrs bija publiskojis informāciju, kas apsūdz valdību par iejaukšanos korupcijas izmeklēšanā, vēsta Reuters. Protestētāji devās gājienā no ģenerālprokuratūras uz parlamenta pusi, izkliedzot aicinājumus atkāpties, daudziem rokās bija degošas lāpas.

Lieli protesti Ungārijā izcēlās jau februārī, kad atklājās, ka toreizējā prezidente Katalina Novaka apžēlojusi kāda bērnunama direktora vietnieku, kurš palīdzējis bijušajam direktoram slēpt bērnu seksuālo izmantošanu. Tas noveda pie prezidentes un toreizējās tieslietu ministre Judītes Vargas atkāpšanās sabiedrības sašutuma dēļ.

Otrdienas rītā kādreiz valdošajai partijai Fidesz ļoti tuvais J. Vargas eksvīrs, jurists un uzņēmējs Pēters Maģars, kurš tagad kļuvis par valdības kritizētāju, savā kontā Facebook publicēja 2023. gada janvārī ierakstītu sarunu ar savu sievu, kurā viņa detalizēti stāsta par V. Orbāna kabineta vadītāja Antala Rogāna palīgu centieniem panākt, lai tiktu mainīti ieraksti prokuratūras apsūdzības korupcijā lietā pret bijušo Tieslietu ministrijas valsts sekretāru Palu Volneru. Publiskotajā ierakstā J. Varga min, ka šie cilvēki ir teikuši prokuroriem, kādi materiāli jāizņem no izmeklēšanas lietas.

P. Maģars ir paziņojis, ka nodevis sarunas ierakstu Budapeštas prokurora birojam. Tā paziņojumā teikts, ka ieraksts tiks izpētīts un tiks vākti papildu pierādījumi, taču arī piebilsts, ka "legāli un fiziski nav iespējams kaut ko izņemt vai mainīt prokuratūras izmeklēšanas dokumentos". Prokuratūrai paredzēta preses konference šodien.
J. Varga neapstrīd ierakstā teikto, taču apgalvo, ka P. Maģars bijis vardarbīgs ģimenē un ka jutusies fiziski apdraudēta, tāpēc teikusi to, ko P. Maģars vēlējies dzirdēt. "Pēters Maģars slepeni ierakstīja savu bijušo sievu – mani – mūsu mājās un tagad izmanto to savu politisko mērķu sasniegšanai. Viņš nav pelnījis neviena uzticēšanos," J. Vargas rakstīto Facebook citē Reuters.

P. Maģars šomēnes paziņoja, ka veidos jaunu, Eiropas Savienību atbalstošu partiju.
 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits