Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 5. jūnijs
Margots, Igors, Ingvars
Partijas Republika, uz priekšu! deputāta amata kandidāts Bruno Bonels uz sava priekšvēlēšanu kampaņas mikroautobusa izvietojis Francijas prezidenta Emanuela Makrona attēlu

Prezidenta Makrona pirmais pārbaudījums

Tikai mēnesi pēc prezidenta vēlēšanām Francijā svētdien norisināsies parlamenta apakšpalātas – Nacionālās asamblejas – vēlēšanu pirmā kārta. Likumdevēja vēlēšanās noskaidrosies, cik plašas pilnvaras būs Francijas jaunajam prezidentam Emanuelam Makronam, kurš plāno īstenot nepopulāras reformas. Aptaujas rāda, ka pārliecinošu uzvaru gūs Makrona tikai pirms gada nodibinātā partija, bet Francijā tradicionāli valdošie centriski labējie un kreisie spēki cietīs pamatīgu sakāvi.

Liberālais Makrons 7. maijā aizvadītajā Francijas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā ar ievērojamu balsu pārsvaru apsteidza galēji labējās partijas Nacionālā fronte (NF) līderi Marinu Lepenu. Viņam nav bijis laika izbaudīt uzvaras saldmi, jo uzreiz nācās gatavoties nākamajam svarīgajam balsojumam – Nacionālās asamblejas vēlēšanām. 

Francija ir prezidentāla republika, tomēr valsts vadītājs sev piešķirtās plašās pilnvaras var izmantot tikai tad, ja viņam ir atbalsts Nacionālajā asamblejā. Vienīgi parlaments var apstiprināt likumus, valsts budžetu un premjerministru. Francijas vēsturē jau ir bijuši gadījumi, kad prezidenta pārstāvētā partija nav kontrolējusi Nacionālo asambleju un viņš nav varējis īstenot savas idejas.

Makronam ir būtiski, lai viņa dibinātā centriskā partija Republika, uz priekšu! pēc vēlēšanām iegūtu pēc iespējas lielāku vairākumu parlamenta apakšpalātā. Tas būs nepieciešams, lai īstenotu viņa piedāvāto darba tirgus reformu, kuras mērķis ir atvieglot darba devēju iespējas pieņemt un atbrīvot darbiniekus. Makrons arī vēlas, lai nākotnē uzņēmumi ar katru darbinieku individuāli varētu vienoties par atalgojumu un darba laiku, aizstājot pašreizējo modeli, kad darba devēji par to vienojas ar arodbiedrībām.

Makrona priekšteča Fransuā Olanda sociālistu valdība, kuras sastāvā neilgu brīdi strādājis arī pašreizējais prezidents, mēģināja īstenot līdzīgas reformas, bet atdūrās pret arodbiedrībām un kreisā spārna parlamentāriešu pretestību. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena piektdienas, 9.jūnija, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits