Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija
Venēcijas prezidents Luka Dzaija pēc referenduma informēja, ka viņa reģiona valdība prasīs Romai piešķirt pilnīgu kontroli pār 23 jomām un paturēt 90% nodokļu ieņēmumu

Turīgākie Itālijas reģioni grib lielāku autonomiju

Divu turīgu Ziemeļitālijas reģionu – Lombardijas un Venēcijas – iedzīvotāji juridiski nesaistošos referendumos svētdien pārliecinoši atbalstījuši prasību pēc plašākas autonomijas no centrālās valdības Romā, otrdien lasāms laikrakstā Diena.

Vēlētāji Lombardijā un Venēcijā vēlas, lai reģionālajām valdībām būtu lielāka teikšana pār nodokļu ieņēmumiem, drošību, imigrāciju un izglītību. Balsojumu rezultāti varētu pamudināt arī citus reģionus pieprasīt lielāku pašnoteikšanos, kā arī ietekmēt nākamgad gaidāmo Itālijas parlamenta vēlēšanu iznākumu. 

Provizoriskie rezultāti liecina, ka Venēcijā par plašāku autonomiju nobalsojuši 98% referendumā piedalījušos, bet Lombardijā – 95%, vēsta portāls TheLocal.it. Venēcijā, kur mīt aptuveni pieci miljoni iedzīvotāju, līdz vēlēšanu iecirkņiem aizgāja 57% balsstiesīgo, bet 10 miljonu iedzīvotāju lielajā Lombardijā referendumā piedalījās tikai 39% vēlētāju.

"Mēs varam rakstīt jaunu [vēstures] lappusi: reģioni, kuri prasīja lielākas pilnvaras, tās dabūs," paziņojis Lombarijas prezidents Roberto Maroni.

Balsojumi Lombardijā un Venēcijā notika neilgi pēc neatkarības referenduma Spānijas reģionā Katalonijā. Gan referendumam Katalonijā, gan balsojumiem abos Ziemeļitālijas reģionos galvenais iemesls bija neapmierinātība, ka tie valsts kopējā budžetā iemaksā daudzkārt vairāk nekā saņem no tā. 
Lombardija un Venēcija saražo attiecīgi 20% un 10% no Itālijas kopprodukta. Lombardija ik gadu valsts budžetā iemaksā aptuveni 54 miljardus eiro, bet Venēcija – 15,5 miljardus eiro, kas tiek novirzīti palīdzībai nabadzīgākajiem reģioniem Itālijas dienvidos. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena otrdienas, 24. oktobra, numurā!

Top komentāri

vēsture
v
Bez naudas ir arī citas lietas. Lombardiešu valoda ir tuvāka kataloņu valodai nekā itāļu valodai. Venēciešu valoda (un korsikāņu valoda) ir vistuvākās senajai latīņu valodai. Venēcijas Republikas vēsture ir daudz garāka par Itālijas Republikas vēsturi. Napoleons Lombardijā bija izveidojis Republiku. Savukārt Vīnes kongress bija apvienojis abas zemes un izveidojis Lombardijas un Venēcijas karalisti.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits