Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Tusks mudina nenodot miljoniem proeiropeisko britu

Eiropas Savienības (ES) likumdevēji nedrīkst nodot proeiropeiskos britu vēlētājus, jābūt atbalstošiem par iespēju Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) jeb Brexit atlikt uz ilgāku laiku gadījumā, ja Lielbritānija vēlas pārskatīt savu stratēģiju. Tā būtu jārīkojas, neskatoties uz to, ka līdz ar to Lielbritānijai tomēr maijā būtu jāpiedalās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās, trešdien izteicies Eiropadomes prezidents Donalds Tusks.

Lai gan ir izskanējuši uzskati, ka Lielbritānijas piedalīšanās EP vēlēšanās būtu nevēlams vai pat kaitīgs scenārijs, Tusks uzsvēra, ka "šāda domāšana ir nepieņemama".

ES līderi pagājušajā nedēļā samitā piekrita Brexit pagarinājumam līdz 12. aprīlim. Šajā laika posmā Lielbritānijai jātiek skaidrībā - izstāties no ES līdz 22. maijam vai tomēr lūgt ilgāku pagarinājumu. Francijas prezidents Emanuels Makrons un citi ES valstu līderi pret šādu iespējamību gan iebilduši, uzskatot, ka Lielbritānijas dalība varētu izjaukt EP vēlēšanu procesu.

Tusks uz šiem izteikumiem, paužot personīgo viedokli, aicinājis EP nezaudēt ticību vismaz 5,8 miljoniem vēlētāju Lielbritānijā, kuri sagaida ilgāku Brexit procesa atlikšanu un parakstījuši petīciju atsaukt Lisabonas līguma 50. pantu [par izpildāmajiem nosacījumiem ES pamešanai], kā arī vēl vienu vienu miljonu cilvēku, kuri protestos pieprasījuši atkārtotu referendumu par izstāšanos no ES, klāstīja Tusks.

"Viņi varētu sajusties, ka nav pietiekami pārstāvēti Lielbritānijas parlamentā, bet viņiem jājūt, ka viņus pārstāvat," uzsvēra Eiropadomes prezidents.

Lielbritānijas parlaments pirmdien nobalsoja par kontroles pārņemšanu Brexit turpmākajā stratēģijā un trešdien sāks balsojumus par iespējamām alternatīvām premjeres Terēzas Mejas panāktajam, bet parlamentā jau divas reizes noraidītajam Brexit līgumam.

 

Top komentāri

VVZ
V
Brisele cenšas iejaukties suvērēnas valsts iekšējās lietās un lēmumos, jo saprot, ka gadījumā, ja BREXIT notiks, būs domino efekts, un birokrātu varza paliks bez siltiem beņķiem. Tāpēc arī tiek pielietota roku izgriešanas politika un demagoģija.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits