Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Krievijai sava vīzija par mieru Sīrijā

Apvienoto Nāciju gaiteņos šonedēļ nonācis dokuments, kurā Krievija ir izklāstījusi savus piedāvājumus attiecībā uz miera procesu Sīrijā, kur jau vairāk nekā četrarpus gadu turpinās pilsoņkarš un pēdējā gada laikā ir nostiprinājusies džihādistu kustība Islāma valsts (IS). Plāns paredz 18 mēnešu ilgu pārejas periodu, kas noslēgtos ar prezidenta vēlēšanām, ceturtdien lasāms avīzē Diena.

Krievu izstrādātais plāns, kas nonācis atklātībā pirms nedēļas nogalē Vīnē paredzētajām kārtējām starptautiskajām sarunām par Sīrijas nākotni, neparedz pašreizējā Sīrijas prezidenta Bašāra el Asada atkāpšanos. Tas pavisam noteikti nebūs pieņemami Rietumu atbalstītajai Sīrijas mērenajai opozīcijai, kam el Asada aiziešana ir priekšnosacījums mieram.

Saskaņā ar Kremļa izstrādāto Sīrijas miera plāna variantu el Asada režīmam un opozīcijai kopīgi pusotra gada laikā jāvienojas par jaunu valsts konstitūciju, kam jāgarantē "ilgstoša valsts drošība un visu etnisko un reliģisko grupu interešu, tiesību un pienākumu godīgs līdzsvars varas un valsts institūcijās", raksta ziņu aģentūra The Associated Press.

Dokumentā teikts, ka pie sarunu galda ar pašreizējo Sīrijas valdību ir jāsēžas dažādo opozīcijas grupu "vienotajai delegācijai", bet pirms tam esot jāpārliecinās, ka tās sastāvā neiekļaujas teroristi, par kādiem Krievija uzskata ne tikai IS un islāmistu grupējumu Nusras fronte, bet arī mērenos un sekulāros dumpiniekus, kas karo pret el Asada armiju.

Krievija uzskata, ka sestdien Vīnē notiekošo starptautisko sarunu par mieru Sīrijā otrajā raundā (pirmais norisinājās 30. oktobrī) aptuveni 20 valstu un starptautisko organizāciju pārstāvjiem esot jāvienojas, kuras Sīrijas opozīcijas grupas uzskatāmas par uzticamiem partneriem, bet kuras - par «teroristiem», ar ko nav jārunā.

Raidsabiedrības BBC diplomātiskais korespondents Džonatans Markuss vaicā, vai opozīcijas "vienotajā delegācijā" iekļausies arī Turcijas, Persijas līča valstu un Rietumu atbalstītie dumpinieku grupējumi, pret kuriem tikusi vērsta liela daļa no gaisa triecieniem, kurus Krievija sāka Sīrijā septembra beigās. "Kā šos atšķirīgos un daudzos gadījumos ļoti sašķeltos vietējos grupējumus var savest kopā delegācijā, kas spētu runāt vienā balsī?" prāto Markuss.

Pret B. el Asada līdzdalību pēckara Sīrijas politiskajā procesā iestājas opozīcija un rietumvalstis. "Kā gan mēs varam ieviest mieru valstī, kurā briesmīgā pilsoņkarā gājuši bojā 250 tūkstoši cilvēku, neaizvācot šī kara izraisītāju?" Lielbritānijas ārlietu ministru Filipu Hemondu citē Reuters. "Mēs neticam, ka būs iespējams iesaistīt opozīcijas grupas politiskajā procesā un panākt uguns pārtraukšanu, kamēr nebūs skaidrs, kurā brīdī prezidents Asads paies malā."

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 12.novembra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits