Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pie mums geju nav!

Krievijas Ziemeļkaukāza republika Čečenija, kur jau desmit gadus valda autoritārais prezidents Ramzans Kadirovs, regulāri izpelnījusies cilvēktiesību aizstāvju uzmanību saistībā ar represijām pret vietējai varai kritiskām vai neērtām sabiedriskajām organizācijām, žurnālistiem un iedzīvotājiem. Bijušais kaujinieks Kadirovs ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina svētību nelielajā reģionā ir izveidojis režīmu, kurā nav vietas uzskatiem un dzīvesveidam, kas ir nepieņemams līderim un viņam lojālajiem klaniem.

"Čečenijā valda nenormāla baiļu atmosfēra," situāciju republikā raksturojusi bezpeļņas organizācijas Starptautiskā krīzes grupa eksperte Kaukāza reģiona jautājumos Jekaterina Sokirjanska. Pēdējās nedēļās Čečenijas vārds plaši izskanējis saistībā ar Krievijas neatkarīgās preses publikācijām par republikas valdības izvērstu sistemātisku geju vajāšanu. Tās rezultātā masveidā tiekot vajāti, aizturēti un spīdzināti vīrieši, kurus tur aizdomās par homoseksuāliem sakariem. Čečenijas dziļi reliģiskajā un maskulīnajā sabiedrībā tas ir grēks, par ko pienākas nāve. Desmitiem geju bailēs no nokļūšanas varasiestāžu ķetnās ir pametuši Čečeniju, bet žurnālisti, kuri raksta par notiekošo republikā, saņēmuši draudus. Groznija apgalvo, ka pret Čečeniju esot izvērsta nomelnošanas kampaņa.
 

Desmitiem aizturēto 1. aprīlī

Krievijas laikraksts Novaja gazeta nāca klajā ar publikāciju, kurā tika apgalvots, ka februārī un martā Čečenijā aizturēti vairāk nekā simt vīriešu uz aizdomu pamata par viņu homoseksualitāti. Raksta autori, atsaucoties uz avotiem Čečenijas tiesībsargājošajās iestādēs, vēstīja, ka aizturētie esot ieslodzīti slepenos cietumos, kur viņi spīdzināti, lai izspiestu atzīšanos par savu "netradicionālo seksuālo orientāciju" un iegūtu informāciju arī par citiem cilvēkiem. Vismaz trīs vīrieši šajos cietumos esot miruši. Tiem, kurus atbrīvoja, apdraudējums nemazinājās, jo viņus varēja sākt vajāt pašu radinieki, lai izdarītu tā saukto goda slepkavību. Jau kopš seniem laikiem Ziemeļkaukāzā cilvēkiem, kuri ir apkaunojuši savu ģimeni, draud nāve no tuvinieku rokas.

Pēc Novaja gazeta publikācijas, atsaucoties uz saviem avotiem, par geju vajāšanu Čečenijā ziņoja arī raidsabiedrība Radio Brīvība, Rīgā bāzētais Krievijas ziņu portāls Meduza, britu laikraksts The Guardian un amerikāņu izdevums The New York Times. Arī cilvēktiesību aizstāvji apgalvo, ka ir saņēmuši anonīmus ziņojumus par čečenu varasiestāžu plaša apmēra vēršanos pret gejiem, kuriem jau tāpat līdz šim nav bijusi viegla dzīve Krievijas, iespējams, viskonservatīvākajā reģionā.

Starptautiskās krīzes grupas eksperte Sokirjanska neatminas, ka Čečenijā iepriekš būtu pieredzēta tik plaša apmēra homoseksuāļu vajāšana. "Mums ir radies iespaids, ka tā ir speciāla operācija, lai notvertu gejus," organizācijas Krievijas LGBT tīkls vadītājs Igors Kočetkovs sacīja izdevumam The Moscow Times. Izskanējuši dažādi minējumi, kāpēc Kadirova režīms tik pēkšņi ir sācis geju masveida vajāšanu. Viena no versijām vēsta, ka februārī Čečenijas drošībnieki esot aizturējuši vīrieti, kura telefonā uzieta geju iepazīšanās vietnes Hornet mobilā lietotne un pornogrāfiski fotoattēli. Pēc šī aresta esot sācies pirmais geju aizturēšanas vilnis. Novaja gazeta raksta, ka otro aizturēšanas vilni, kas sekojis dažas nedēļas vēlāk, izraisījuši geju un lesbiešu aizstāvju kustības GayRussia.ru nesekmīgie mēģinājumi sarīkot homoseksuāļu gājienus vairākās Krievijas Ziemeļkaukāza pilsētās.

GayRussia.ru rīcība izsauca plašus protestus reģionā, bet Čečenijas varasiestādes atsākušas vajāt gejus.

Čečenijas vadība ir kategoriski noliegusi Novaja gazeta un citos medijos izskanējušo informāciju par geju aizturēšanu. Republikas prezidenta Kadirova preses sekretārs Alvi Karimovs norādīja, ka tas nav iespējams, jo Čečenijā gluži vienkārši neesot homoseksuālu vīriešu. "Ja šeit būtu šādi cilvēki, tiesībsargājošajām iestādēm nekas nebūtu jādara, jo radinieki viņus nosūtītu uz vietu, no kurienes nav iespējams atgriezties," Karimovs paziņoja, netieši apstiprinot "goda slepkavību" izpildi.

Čečenijas cilvēktiesību padomes locekle Heda Saratova bija vēl tiešāka: "Esmu pārliecināta, ka čečenu vīrietis, kurš ciena sevi un tradīcijas, darīs visu iespējamo, lai mūsu sabiedrībā nebūtu šādu personu." 

Visu rakstu lasiet žurnāla SestDiena 28.aprīļa - 4.maija numurā!

Top komentāri

Ramzanka Dirovs
R
Pie mums geju nav - tikai pidari!
zvirbulēns
z
Šitas mežonis Kadirovs, kad sāksies jukas fašistu Krievijā, vēl nāks uz Maskavu ņemt varu, veļikoje smuta jau tuvu, un tas priecē!
!
!
Lai atjaunotu demokrātiju Čečenijā ierosinu viņiem nosūtīt mūsu Edgariņu!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits