Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Vēlēšanas, kas var izšķirt Turcijas nākotni

Neliela kreiso radikāļu partija izšķirs, vai pēc svētdien notiekošajām Turcijas parlamenta vēlēšanām jau 13 gadu pie varas esošā konservatīvā Taisnīguma un attīstības partija (AKP) varēs virzīt konstitūcijas grozījumus, lai paplašinātu pilnvaras Valsts prezidentam Redžepam Tajipam Erdoganam, kuru apsūdz autoritārismā un mēģinājumos apklusināt oponentus, piektdien vēsta laikraksts Diena.

AKP, kuru savulaik dibinājis Erdogans, kopš 2002. gada uzvarējusi trīs parlamenta vēlēšanās pēc kārtas. Droši prognozējams, ka arī pēc 7. jūnijā paredzētā balsojuma partijai joprojām būs plašākā pārstāvniecība Turcijas Lielajā nacionālajā asamblejā. Priekšvēlēšanu aptaujas rāda, ka valdošo spēku varētu atbalstīt 40-44% balsstiesīgo, vēsta BBC.

Pašlaik AKP locekļi parlamentā aizņem 327 no 550 deputātu vietām. Partijas minimālais uzdevums vēlēšanās ir iegūt vismaz 330 deputātu krēslus, tas dotu iespēju sarīkot referendumu par lielāku pilnvaru piešķiršanu prezidentam. Maksimālais mērķis ir iegūt divu trešdaļu vairākumu - 367 vietas -, kas ļautu apiet referenduma procedūru un vienkārši pieņemt nepieciešamos konstitūcijas labojumus.

Tomēr AKP var neīstenot nevienu no mērķiem, ja 10% barjeru iekļūšanai parlamentā pirmoreiz pārvarēs galēji kreisā Tautas demokrātijas partija (HDP), kuras atbalstītāju bāze ir 14 miljonu lielā kurdu minoritāte. Tajā pašā laikā partijas vadītāji uzsver nepieciešamību apvienot visas sabiedrības grupas, viņi aktīvi iestājas par sieviešu, strādnieku un homoseksuāļu tiesībām.

"Mēs no kurdiem saņemsim tikpat daudz balsu, cik no citiem sabiedrības segmentiem," HDP priekšsēdētājs Selahatins Demirtašs sacīja intervijā ziņu aģentūrai Reuters. "Mēs esam vienīgā partija, kas uzrunā ikvienu, atspoguļo Turcijas plurālismu." Partijas demonstrācijās plīvo gan Turcijas, gan kurdu karogs - vēl pirms dažiem gadiem tas būtu neiedomājami.

HDP iespējamie panākumi satraukuši Erdoganu, kurš partijas locekļus nodēvējis par teroristiem, ateistiem un zoroastriešiem. Pēdējos mēnešos notikuši desmitiem uzbrukumu HDP birojiem; trešdien nezināmi uzbrucēji apšaudīja partijas kampaņas busiņu un nogalināja tā vadītāju.

Daudzi turki, kuri ir neapmierināti ar Erdogana centieniem sakoncentrēt varu, uzskata, ka vēlēšanas izšķirs, vai Turcija dosies pa demokrātijas vai autoritārisma ceļu.

Visu žurnālista Ulda Ķezbera rakstu Vēlēšanas, kas var izšķirt Turcijas nākotni lasiet piektdienas, 5.jūnija, laikrakstā Diena 7.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits