Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Novodvorska un Borovojs: ar referendumu nekas nebeigsies

Tā operācija, kas tiek veikta šeit un kuras sastāvdaļa bija referendums par krievu valodu, ir specoperācija ar tālejošiem un ļoti ilglaicīgiem mērķiem, — pirms referenduma ieradušies Rīgā, Latviju brīdināja Kremļa opozicionāri, savulaik baltiešu neatkarības atbalstītāji Valērija Novodvorska un Konstantīns Borovojs. Abi apgalvoja, ka Krievijas pašreizējā režīma mērķi ir konfrontācija, nestabilitāte, kuras rezultātā var panākt Putina varas nostiprināšanu un vēl lielāku konfrontāciju ar Rietumiem.

Fragments no intervijas:

Vai Latvijā var sākties reāls etnisks konflikts?

Konstantīns Borovojs. Domāju, ka galvenie notikumi, ar kuriem sadursies Latvija, ir nevis referendums, bet tas, kas notiks pēc tā. Nesaskaņas sēkla ir iesēta. Turpinājums var būt dažāds.

Valērija Novodvorska. Kad te ieraudzīju "krievu skolu aizstāvju" videoklipus, es mainīju savu viedokli par draudu nopietnību: šis ir jau trešais zvans. Tādus klipus esmu redzējusi tikai vēl vienā vietā — tos mums rādīja Gruzijas prezidents Saakašvili, viņa pretinieki tādus izplatīja parlamenta vēlēšanu laikā, lai samazinātu viņa partijas reitingu. Kas pēc šādiem klipiem notika Gruzijā? Labi sagatavots, taču izgāzies mēģinājums sagrābt varu. Kad es ieraudzīju šos klipus, man par Latviju kļuva bail.

Kāds var būt nestabilitātes izraisīšanas galamērķis Latvijā? Pievienošana Krievijai?  

K.B. Diemžēl vai par laimi, mēs nepiedalāmies specoperācijas izstrādē, taču zinām, cik tālu var iet Putina režīms. Gruzija ir piemērs. Nezinu, vai tas ir galējais, uz ko spējīgs Putins. Tabu — lietot ieročus pret neatkarīgu valsti — Putins jau ir pārkāpis. Šodien tie ir tikai hipotētiski spriedelējumi, vai iespējams Latvijas teritorijā izveidot sazvērnieku formējumus un ievest Krievijas karaspēku. Tas izklausās pēc ārprāta, bet Putins ir parādījis, ka galējos gadījumos tas ir iespējams. Citos gadījumos tiks veidoti nestabilitātes punkti.

Vai tas nozīmē, ka pēc tam, kad Putins kļūs par Krievijas prezidentu, mēģinājumi destabilizēt Latviju nemazināsies?

K.B. Tieši pēc tam, kad Putins kļūs par prezidentu — ļoti vāju prezidentu, tādu, kurš kļuvis par prezidentu uz protestu mītiņu fona — viņam būs nepieciešams nostiprināt savu varu visdažādākajā veidā. Pieļauju, ka tās būs represijas pašā Krievijā. Domāju, ka pa Krievijas perimetru tie būs konflikti, vēl lielāka pretstāve Rietumiem. Citādi nemaz nevar būt.

Vai Saskaņas centrs ir Kremļa projekts?

K.B. Domāju, ka Krievijas specdienestiem ar to ir sakars. Arī jums ir zināms par šīs partijas dažu līderu kontaktiem ne tikai vienkārši ar vēstniecību, bet ar specdienestiem. Nezinu, kas nepieciešams, lai jūs tam noticētu. Varbūt šim līderim būtu jāparāda FSB darbinieka apliecība? (Smaida).

Nav nekādu šaubu, ka tā ir daudzus gadus ilga specoperācija. Un nav nekādu šaubu, ka Latviju, kamēr vien būs tāda iespēja, mierā neliks. Nav šaubu, ka tas ir izdevīgi — ietekmēt Eiropas struktūras caur, sauksim lietas īstajos vārdos, vājo posmu Eiropas un NATO ķēdē. Pieņemt, ka cilvēki ar KGB izglītību to neizmantos, būtu ļoti liels naivums.

Visu interviju ar Valēriju Novodvorsku un Konstantīnu Borovoju lasiet jaunākajā Sestdienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Mūsu vēsturiskā laime

​Veroties aprīļa sniegputenī un baltajos jumtos pēc tā, ne vienam vien noteikti ienāca prātā doma, ka gribētos būt kur citur. Kādā siltākā un saulainākā vietā. Un nereti kaut kā līdzīgi ir, arī domā...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata