Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +17 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 23. maijs
Leontīne, Ligija, Lonija, Leokādija

Rēzeknes cietais rieksts Ralfs Tokaho

Kad no Rēzeknes pienāca ziņas par bruņotu laupīšanu gaišā dienas laikā, visa valsts sekoja aizbēgušā likumpārkāpēja Ralfa Tokaho vajāšanai, kas vairāk līdzinājās grāvējfilmas sižetam. Pēc vairāk nekā desmit dienu bēguļošanas Tokaho tika noķerts, bet šajā lietā vēl ir daudz neatbildētu jautājumu.

Pavasarī par labu uzvedību atbrīvots no ieslodzījuma, Ralfs Tokaho iekārtojās darbā kādā Rēzeknes mēbeļu ražotnē un gatavojās dzīvot godīga pilsoņa dzīvi. Taču turpat līdzās viņa darbnīcai bija vietējais autoserviss, un Tokaho dienu no dienas varēja vērot, kā pie servisa piebrauc greznas un mazāk greznas automašīnas.

23.augustā viņš neizturēja: paņēmis šaujamieroci, devās uz servisu, sasēja darbinieku un aizdzina Audi Q7 automobili (jauns šāda modeļa auto maksā no 60 000 līdz 70 000 eiro).

Turpmākā notikumu attīstība (bēgšana no ceļu policistiem, policijas auto nolaupīšana, apšaude un iebēgšana mežā) īsā laikā padarīja Tokaho par savdabīgu zvaigzni un deva iespēju Latvijas iedzīvotājiem sekot līdzi Holivudas spriedzes filmas cienīgiem notikumiem. Tokaho tika salīdzināts ar populārās datorspēles Grand Theft Auto personāžu, kurš iesaistījies cīņā ar likumsargiem un vazā viņus aiz deguna. 4.septembra naktī Tokaho pēc vairāk nekā desmit dienas ilgas meklēšanas tika notverts kādā dārza mājiņā Rēzeknes nomalē. Sestdiena devās uz notikuma vietu un pārliecinājās, ka daudzas visai interesantas epizodes Tokaho sāgā ir palikušas «ārpus kadra».

48 gadus vecais Tokaho bijis sevī noslēdzies, drūms, bet ārēji savākts vienpatis, kas nelieto alkoholu un citas apreibinošas vielas, nodarbojas ar sportu un rūpējas par savu fizisko formu. Par labu uzvedību pirms termiņa atbrīvots no ieslodzījuma, viņš apzinīgi apmeklējis Probācijas dienesta pārrunas, stāsta Probācijas dienesta Rēzeknes nodaļas vadītāja Olga Tupīte. Viņa gan piebilst, ka Tokaho atkārtotā atgriešanās uz noziedzības takas Probācijas dienestam nav liels pārsteigums, jo jau sākotnēji viņš atzīts par augsta riska «klientu». Par iemeslu tam kalpojis ilgais laiks, ko vīrietis pavadījis ieslodzījumā, un tur gūtais «rūdījums».

Tokaho iepriekš vairākkārt tiesāts; pēdējā reizē viņš par 17 laupīšanu epizodēm bija notiesāts uz 6,5 gadiem, informē Valsts policija. Taču par labu uzvedību atbrīvots jau pusotru gadu pirms piespriestā termiņa beigām. Valsts policijas pārstāve Sigita Pildava skaidro, ka par ieslodzīto priekšlaicīgu atbrīvošanu lemj Ieslodzījuma lietu pārvalde, ņemot vērā likumdošanā noteiktos apstākļus, piemēram, ieslodzītā uzvedību.

«Pret viņu kā pret darbinieku man nebija nekādu iebildumu. Viņš bija mierīgs cilvēks, neizrādīja savas emocijas,» stāsta viņa darba devējs Igors, kurš sarunā ar Sestdienu neslēpa, ka ar Tokaho bijis pazīstams jau 15 gadu. Tokaho pagātne viņam nav bijis noslēpums un neesot biedējusi. «Ikviens ir pelnījis iespēju nostāties uz kājām,» sava biedra pieņemšanu darbā raksturo visai noslēgtais Igors, kurš gan neslēpa, ka ir sarūgtināts par notikušo un par mēbeļu darbnīcai pievērsto policijas uzmanību.

Lai gan sākotnēji parādījās ziņas, ka pēc laupīšanas Tokaho aizbēdzis Krievijas robežas virzienā, tomēr pēc vairāk nekā nedēļu ilgas meklēšanas viņu atrada turpat Rēzeknē, pilsētas nomales mazdārziņu rajonā. Dažas dienas pēc trillera cienīgās aizturēšanas Sestdiena apmeklēja šo vietu un pārliecinājās, ka tā ir gana piemērota, lai kādu laiku pavadītu, neviena nemanīts. Tikai dažas mājiņas ir apdzīvotas, un to iemītnieki šeit parādās tikai nedēļas nogalē. Pārējās ir pamestas novārtā; liela daļa dārziņu teritorijas ieaugusi krūmājos un nezālēs.

Tokaho par savu pagaidu mītni bija izvēlējies vienu no salīdzinoši labā stāvoklī esošajām vasaras mājiņām. Pretēji presē izskanējušajai informācijai, mājiņa nebija pamesta. Sestdiena pārliecinājās, ka to ieskauj vēl šogad koptas sakņaugu dobes un ogu krūmi, blakus ir arī siltumnīca. Mājiņas saimnieks, rēķinoties ar nelūgtu viesu vizītēm, uz durvīm atstājis nepārprotamu vēstījumu krievu valodā: «Neložņāt, te nekā nav, noķeršu — piebeigšu!!!» Tokaho šis brīdinājums gan acīmredzot nebija nobiedējis.

Nomaļā mājiņa, kurā atrodami vien dārza piederumi, dzelzs gulta ar matraci, vecs galds, daži trauki, nodrošināja Tokaho iespēju dzīvot nemanītam. Mazdārziņos satiktie cilvēki apstiprināja, ka pirms viņa aizturēšanas neko neparastu vai aizdomīgu nav pamanījuši, tikai no dobēm pazudis kāds kāposts un burkāns.

Valsts policijas pārstāve Pildava, neatklājot metodes, ar kādām izskaitļota bēgļa atrašanās vieta, neslēpj, ka meklēšana mazdārziņu rajonā nav bijusi nejauša. Jau samērā labi nojaušot iespējamo bēgļa atrašanās vietu, Valsts policija un robežsardzes spēki nolēma meklēšanas operācijā izmantot robežsardzes helikopteru, kas aprīkots ar tā dēvēto termovizoru — iekārtu, kas uztver siltuma starojumu un ļauj saskatīt dzīva organisma izdalīto siltumu arī caur tādiem šķēršļiem kā krūmi vai koki.

Tieši ar termovizora palīdzību likumsargiem izdevās izskaitļot, kurā mājiņā slēpjas Tokaho. Pārbaudei uz norādīto objektu tika nosūtīta robežsargu grupa, kas viņu aizturēja.

Policijas pārstāve Pildava atturas prognozēt, kāds sods gaida Tokaho, jo tas būs tiesas kompetencē. Krimināllikuma 269.panta 1.daļa paredz, ka par uzbrukumu policijas darbiniekiem draud cietumsods līdz pieciem gadiem, savukārt atbilstoši 176.panta 4.daļai par bruņotu laupīšanu Tokaho var sodīt ar pieciem līdz 15 gadiem ieslodzījumā. Tas nozīmē, ka viņam būs gana daudz laika, lai pārdomātu savus piedzīvojumus Rēzeknē.

Vairāk par Rēzeknes laupītāja gaitām lasiet 13.septembra Sestdienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata