Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Cer tikt budžetā un pie balvām, pētot jūras viļņus un notekūdeņus

Jau piekto gadu pēc kārtas vidusskolēni sacenšas par naudas balvām un Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) budžeta vietām zinātniskās pētniecības darbu konkursā "Nāc un studē RTU!". Šogad finālā iekļuvušas divpadsmit skolēnu komandas, kas pētījušas Latvijas mālu izmantošanu notekūdeņu attīrīšanā, nanodaļiņu iegūšanu un Baltijas jūras viļņu izmantošanu enerģijas ieguvei, kā arī citas tehnisko zinātņu tēmas.

Par godu RTU 150 gadu jubilejai šogad jauno pētnieku prezentācijas varēs vērot visi interesenti, apmeklējot pirmo RTU Zinātnes festivālu, kas notiks 17. martā, Dienu informēja RTU pārstāve Elīna Kļaviņa. 


Kopumā šogad konkursam tika pieteikti 70 darbi. Vairāk nekā puse zinātniskās pētniecības darbu tika saņemti no Rīgas, Ventspils, Talsu un Daugavpils vidusskolēniem.

"Šogad skolēniem īpaši mīļa tēma bijusi enerģētika, taču vērojama liela interese arī par ķīmijas tēmām. Darbu sagatavošanas laikā skolēniem bija iespēja strādāt RTU laboratorijās, kas radīja priekšstatu par īstu zinātnieku darbu. Interesanti, ka finālistu vidū redzam to pašu skolotāju vārdus, ko pērn. Tātad komandas panākumi ir tieši saistīti ar skolotāja profesionalitāti un prasmi ieinteresēt skolēnus tehniskajās zinātnēs," uzsvēra projekta vadītāja Evita Serjogina.

Finālā kvalificējās divpadsmit zinātniskās pētniecības darbi no Rīgas Ostvalda vidusskolas, Talsu Valsts ģimnāzijas, Rīgas Valsts 2. Ģimnāzijas, Jūrmalas Valsts ģimnāzijas, Bauskas Valsts ģimnāzijas komanda, Jelgavas Valsts ģimnāzijas, Rīgas Kultūru vidusskolas, Rīgas Franču liceja, Piltenes vidusskolas un Rīgas Centra
humanitārās vidusskolas.

Konkursa "Nāc un studē RTU!" uzvarētājs tiks noteikts 17. martā pirmā RTU Zinātnes festivāla ietvaros, kad ar savu darbu prezentācijām uzstāsies visi divpadsmit finālisti. Tāpat konkursa finālā katram dalībniekam individuāli būs jāaizpilda eksakto zinātņu tests, atbildot uz 25 jautājumiem.

Konkursa uzvarētāji saņems naudas balvas, bet tie 12. klases skolēni, kas būs uzrādījuši izcilus rezultātus konkursā, saņems iespēju studēt budžeta vietā RTU.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Jaunumi

Vairāk Jaunumi