Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Alus neaptur zaldātus

2020. gada marta sākumā norisinājās Sporta viktorīnas astotās sezonas fināls, un tobrīd neviens nevarēja iedomāties, ka līdz nākamajam finālam būs jāgaida gandrīz divi gadi – Covid-19 sērga atstāja nospiedumus ne tikai uz sporta notikumiem Latvijā un pasaulē, bet arī Latvijā populārākās sportam veltītās erudīcijas spēles norisi.

Lai gan Sporta viktorīna sākotnēji un pamatā veidota kā klātienes pasākums, kurā sporta cienītājiem no draugiem, paziņām, kolēģiem veidotā komandā neformālā atmosfērā sacensties pret citām sporta zinātāju komandām, dzīve ienesa pamatīgas korekcijas un pandēmijas laikā pasākumi regulāri notikuši arī neklātienes formātā. Dalībniekiem bijusi iespēja pārbaudīt savas zināšanas gan vispārējās viktorīnās par sportu, gan atsevišķiem sporta veidiem, notikumiem un sporta līgām veltītās spēlēs.

Tomēr, neskatoties uz neklātienes viktorīnu norisi, sporta cienītāji ar nepacietību gaidīja Sporta viktorīnas devīto sezonu. Tā nenoritēja gludi, jo organizatoriem bija jāiespringst, lai varētu ievērot visus valstī noteiktos ierobežojumus pasākumu norisei. Ierobežojumi radīja galvassāpes arī komandām. Sezonas sākumā tām varēja būt seši dalībnieki, bet, tuvojoties finālam, pie galda atrasties drīkstēja vairs tikai četri spēlētāji. Vairākām komandām bija smaga izšķiršanās par to, kuri spēlēs, bet kuri paliks mājās. Aktuālā čempione Zigfrīds Muktupāvels sezonas sākumā ļoti pārliecinoši uzvarēja pirmajās trijās kārtās, bet, pastiprinoties ierobežojumiem, lai dotu iespēju piedalīties pēc iespējas vairāk biedriem, izveidoja sev fārmklubu Guntars Račs. Tomēr rezultātu ziņā tik labi vairs nesekmējās un šķiet, ka arī finālam optimālo četrinieku atrast neizdevās. 

Lai arī kā nebūtu gājis, 2022. gada 8. janvāra vakarā mājīgajās restorāna Beer House No1 telpās 16 labākās sporta zinātāju komandas pulcējās uz Sporta viktorīnas devītās sezonas finālu. Organizatori bija sarūpējuši 14 dažādus raundus, kuru laikā izkristalizējās daudzpusīgākā un zinošākā vienība. Pirmoreiz blakus ierastajai atbilžu iesniegšanai papīra formātā tika izspēlēti arī raundi ar digitālu atbildēšanu. Finālā tradicionāli neiztika bez jautājumiem par četriem sporta vaļiem – futbolu, basketbolu, hokeju un vieglatlētiku –, tāpat tika prasīts par olimpisko spēļu vēsturi, ziemas sporta veidiem, kā arī vēl daudziem citiem sporta veidiem un notikumiem. Komandām vajadzēja atbildēt uz jautājumiem par Eiropas futbola līgām, latviešiem Nacionālajā hokeja līgā, zināt ne tikai pirmos, bet arī otros dažādās vieglatlētikas disciplīnās, pārzināt Nacionālās basketbola asociācijas vēsturi un tenisa zvaigznes. Netika aizmirsts arī motoru sports, dažādu sporta veidu tiesnešu žesti, dāmu sports, ziemas sporta aktualitātes un daudz kas cits interesants un aizraujošs.

Intriga saglabājās līdz pašam pēdējam jautājumam, noslēgumā čempionu no otrās vietas šķirot nieka 2,5 punktiem. Uzvaru izcīnīja un par devītās sezonas čempioni tika kronēta Kristapa Saulīša vadītā blice Alus zaldāti, kuriem šis bija pirmais panākums finālā (pirms vairākām sezonām tika sasniegta trešā vieta). Sāpīgajā otrajā vietā šoreiz komanda Fireball, bet trešajā vietā ierindojās Jeržābeks, kas abas iepriekš ir spējušas kļūt par čempionēm. Tikmēr regulāri sezonas uzvarētāji Zigfrīds Muktupāvels nolika čempionu pilnvaras un bija spiesti samierināties ar septīto vietu. 

Nākamā Sporta viktorīnas sezona sāksies februāra beigās. Nāciet arī jūs aci pret aci sacensties ar citiem sporta mīlētājiem, parādot savas zināšanas un jautri pavadot laiku!

Daži no fināla jautājumiem:

1) Kuriem diviem Eiropas futbola klubiem ir rekords kopā izcīnīto līgas čempiontitulu skaita ziņā (kopā 106)?

2) Filmā Coach Carter (Treneris Kārters) Tomass Kārters nav apmierināts ar savas komandas sniegumu laukumā un treniņus izlemj aizvadīt kādā citā telpā (ne sporta zālē). Nosauciet slavenas sešdesmito gadu padomju filmas slavenu izteicienu, ko kādā no epizodēm izteica viens no komandas spēlētājiem, kad treneris paziņoja par to, ka treniņš notiks citur!

3) Kā sauc pirmo nedraftēto latviešu hokejistu, kurš ir izgājis laukumā NHL spēlē?

4) Kā sauc visu laiku vecāko spēlētāju, kurš ir izgājis laukumā NBA spēlē 21. gadsimtā, 44 gadu vecumā pārstāvot Dalasas Mavericks?

5) Tā ir vienīgā reize, kad olimpiskās lāpas iededzējs/-a tajās pašās olimpiskajās spēlēs kļūst par olimpisko čempionu. Nosauciet pilsētu!

Atbildes - Sporta Avīzes februāra numura 72. lappusē!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēlme pēc piedzīvojuma

Kaut arī visi viņi pat nav bijuši Porto pilsētā, ducis Latvijas spēlētāju šosezon veidoja vēsturē pirmās Portugāles hokeja komandas Porto kodolu, sacenšoties Spānijas čempionātā. Šis piedzīvojums a...

Intervijas

Vairāk Intervijas


Portrets

Vairāk Portrets


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā