Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Dzīve pēc karjeras

Pēc ilgstošas un intensīvas profesionālās karjeras pārliecinoši lielākajai daļai sportistu iestājas grūts periods, nezinot, ko iesākt turpmāk. Labākajā gadījumā tas ilgst mēnešus, bet citiem pēc sportošanas visa apzinīgā mūža garumā samierināties ar civilo dzīvi tā arī neizdodas.

Laiku pa laikam kāds mūsu atlēts pēkšņi noslēdz karjeru, jo saņēmis labu piedāvājumu ārpus sporta. Tā titulētie kamaniņu braucēji Andris un Juris Šici, palikuši bez medaļas Pekinas olimpiskajās spēlēs, sākotnēji domāja turpināt sacensties, tomēr līdz viņiem lēnām nonāca darba piedāvājumi no kamaniņu sporta saimes, kas mudināja karjeru beigt. Arī tenisa leģenda Ernests Gulbis, kas pērn tika pierunāts kandidēt uz Latvijas Tenisa savienības prezidenta amatu, apzinājās, ka to apvienot ar spēlēšanu būs grūti, kaut gan vēlējās vēl gadu vai divus spēlēt. Līdzjutējiem no malas varētu šķist, ka vēl dažus gadus šie veterāni būtu varējuši sacensties un karjeru beiguši priekšlaicīgi, tomēr nedrīkstam aizmirst, cik pāreja pēc sporta mūža ir grūta. Tāpēc, ja sportisti saņem labu piedāvājumu, viņiem tas jāizmato. "Kādam pāreja notiek ātrāk un nesāpīgāk, citam ieilgst, ir arī tādi, kuri to tā arī nespēj pārvarēt. To nevajag slēpt. Par to ir jārunā, jo tas nav vienkāršs process," intervijā žurnāla Sporta Avīze marta numurā stāsta Latvijas basketbola izlases ceturtais visu laiku rezultatīvākais spēlētājs Kristaps Janičenoks, paužot, ka sportistam tam jāgatavojas jau laikus un ideāli, ja sporta karjeras laikā vienmēr ir plāns B, jo traumas vai citas neveiksmes nav paredzamas. "Karjeras pēdējos gados noteikti jau mērķtiecīgi jāstrādā, lai sev veidotu iespējas pēc tās beigām."

Pašu Janičenoku vēl kā aktīvu sportistu virzīja Latvijas izlases ģenerālmenedžera amatam, bet vēlāk viņš kļuva par Latvijas basketbola līgu direktoru. Šobrīd nu jau funkcionāra galvenās rūpes ir atrast veidu, kā tribīnēs ievilināt skatītājus. Bijušais spēlētājs uzsver, ka Latvijas basketbola sacensību līmenis ir samērā augsts, tomēr, ja klubiem neizdodas piepildīt tribīnes tas apgrūtina līdzekļu piesaistīšanu un turpmāku kvalitātes celšanu.

Plāna B nav daudziem sportistiem, kuri vēl tikai tiecas kļūt par superzvaigznēm, un arī par tādiem plaši runājam šajā numurā. Latvijas labākais futbola žurnālists Edmunds Novickis pastāsta par trim jaunajiem spēlētājiem, kuriem ir potenciāls kļūt par slavenībām. Divi no viņiem atzīst, ka pēc vidusskolas beigšanas, visticamāk, studijas neuzsāks, bet apņēmības pilns studēt neklātienē ir Niks Sliede, kura potenciālu apliecina fakts, ka šajā ziemā valsts čempione Valmiera citam grandam RFS par viņa pāreju samaksājusi aptuveni 100 000 eiro. Jau šomēnes sākas jaunā Optibet Virslīgas sezona un ar interesi sekosim līdzi talantīgajiem futbolistiem, cerot, ka vismaz viens no viņiem spēs klauvēt pie durvīm kādai no Eiropas spēcīgākajām līgām.

Plaši iepazināmies arī ar citas jaunās zvaigznes Viktora Vembanjamas stāstu. Tiek uzskatīts, ka iepriekšējais tik spilgts basketbola talants bija Lebrons Džeimss, kurš februārī kļuva par visu laiku rezultatīvāko Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlētāju un Vembanjamu jau nosaucis par citplanētieti. Savukārt līdzgaitnieki atzinuši, ka jaunais francūzis pat ir talantīgāks, nekā bija Lebrons, kad tieši pirms 20 gadiem ar pirmo numuru tika izvēlēts jauno spēlētāju draftā. Franciju pārņēmusi Vembija mānija, ko šoziem trīs mēnešus izbaudīja arī Latvijas izlases spēlētājs Anžejs Pasečņiks, par to plaši pastāstot šajā numurā. "Parīzē varbūt vēl nebija tik traki, bet, izbraucot ārā, ir nereāli – fani bezmaz vai lauzās autobusā, lai nobildētos, lai dabūtu parakstu. Visu laiku sejā tiek bāzta kamera," atceras Anžejs, izsakot cieņu jaunajam francūzim, kurš jau 19 gadu vecumā ir ļoti nobriedis. Uzzini daudz vairāk par spēlētāju, kurš, iespējams, būs nākamā superzvaigzne.

Tomēr gan veterāniem, gan jaunajiem sportistiem, gan arī vienkāršiem sporta līdzjutējiem pats svarīgākais ir veselība, ko Sporta Avīze novēl ikvienam mūsu lasītājam!

Šī ir žurnāla Sporta Avīze marta numura redakcijas sleja! Ja vēlaties žurnāla saturu turpmāk lasīt drukātā formātā, to iespējams abonēt ŠEIT!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēlme pēc piedzīvojuma

Kaut arī visi viņi pat nav bijuši Porto pilsētā, ducis Latvijas spēlētāju šosezon veidoja vēsturē pirmās Portugāles hokeja komandas Porto kodolu, sacenšoties Spānijas čempionātā. Šis piedzīvojums a...

Intervijas

Vairāk Intervijas


Portrets

Vairāk Portrets


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā