Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Microsoft , ES un ASV policija koordinēti vēršas pret botnetu ZeroAccess

Informācijas tehnoloģiju gigants Microsoft sadarbībā ar ASV un Eiropas Savienības (ES) valstu policiju izvērtis plašu operāciju pret vienu no pasaules lielākajiem robotu tīkliem (botnetiem) ZeroAccess.

ZeroAccess tīklā, kas tiek dēvēts arī par Sirefef botnetu, globāli iesaistīti vairāk nekā divi miljoni datoru, kas darbojas ar Windows operētājsistēmu un kas inficēti ar Trojas zirga tipa datorvīrusu.

Datorvīrusu sistēma pārņem meklējumus sistēmās Google, Bing un Yahoo, un pāradresē meklējumu rezultātus uz inficētām vietnēm, lai ievietotu datoros ar ļaunprātīgām programmām, nozagtu konfidenciālu datorlietotāja informāciju vai pelnītu naudu, ģenerējot interneta reklāmu fiktīvus skatījumus.

Plašā starptautiskā koordinētā operācijā iesaistīta Microsoft un vēl vairākas tehnoloģiju industrijas kompānijas, ASV Federālā izmeklēšanas birojs, Eiropola Eiropas Kibernoziegumu apkarošanas centrs (EC3), kā arī Latvijas, Vācijas, Luksemburgas, Šveices un Nīderlandes policijas kibernoziegumu apkarošanas nodaļas, paziņoja Eiropols.

Pēc Microsoft aplēsēm reklāmu fiktīvo skatījumu apmaksa un nozagtais datu plūsmas apjoms reklāmas industrijai ik mēnesi nodara zaudējumus aptuveni 2,7 miljonu dolāru (1,39 miljonu latu) apmērā.

"ZeroAccess izmanto visas lielākās meklēšanas sistēmas un rīkus, tostarp Google, Bing un Yahoo," norādīja Microsoft digitālo noziegumu vienības pārstāvis Ričards Domingess Boskovičs.

"ZeroAccess ir viens no šā brīža spēcīgākajiem un izturīgākajiem botnetiem, kas izstrādāts, lai izturētu centienus apturēt tā darbību un paļaujas uz sadrumstalotu infrastruktūru, kas ļauj kibernoziedzniekiem attālināt kontrolēt botnetu caur desmitiem tūkstošiem datoru," skaidroja eksperts.

Ar ZeroAccess tīklā iesaistītie datori visbiežāk inficēti caur interneta vietnēm, kurās apslēptas ļaundabīgas programmas.

Tā kā ZeroAccess botnets ir ļoti sarežģīts hakeru tīkls, datordrošības eksperti cer, ka koordinētā operācija būtiski traucēs ļaundabīgā tīkla darbību, taču nav gaidāms, ka izdosies to pilnībā iznīdēt.

Microsoft aicina datorlietotājus, kuru datoros ir Windows operētājsistēmu, iepazīties kompānijas informāciju vīrusa izdzēšanai "support.microsoft.com/botnets".

Kā iepriekš ziņoja biznesa portāls Nozare.lv, pirms dažiem mēnešiem apjomīgu kampaņu pret ZeroAccess izvērta arī antivīrusu kompānija Symantec, apturot darbību aptuveni pusmiljonam inficētu datoru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Spridzeklis, kam visgrūtāk nedarīt neko

Apmācot Jaunskotijas pīļu retrīveru, var nākties iziet cauri visai attiecību gammai, bet Irinai Vozņukai un viņas Rino treniņi sagādā īstu azartu.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko