Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Spēs nodrošināt līdz pat 10 reizēm ātrāku internetu visā Latvijas teritorijā

No trešdienas Latvijā tiek uzsākta jaunas frekvenču joslas 790 - 862 MHz (800 MHz) lietošana 4G mobilo sakaru pakalpojumu sniegšanai. Tehnoloģija jaunajā frekvenču joslā spēs nodrošināt līdz pat 10 reizēm ātrāku internetu visā Latvijas teritorijā, portālu Diena.lv informēja VAS Elektroniskie sakari pārstāve Ilze Bertāne.

Tā kā 800 MHz frekvenču joslas izplatības fizikālās īpašības ļauj nodrošināt salīdzinoši lielus pārraides attālumus, 4G tehnoloģijas būs vēl pieejamākas lauku reģionu iedzīvotājiem. 2013. gadā joslas lietošanas tiesības izsolē ieguva BITE Latvija, Latvijas Mobilais Telefons un Tele2.

Iespējas izmantot 800 MHz joslu radās pēc tam, kad 2001. gadā pasaules valstis kopīgi lēma par analogās televīzijas globālu aizstāšanu ar ciparu televīziju. Rezultātā pēc daudzu gadu apjomīga darba tika iegūts papildus frekvenču spektrs mobilo tehnoloģiju attīstīšanai.

Latvijā 800 MHz frekvenču joslas pārplānošanu veica radiofrekvenču spektra tehniskais pārvaldītājs VAS Elektroniskie sakari sadarbībā ar sakaru nozares vadošajām valsts pārvaldes institūcijām, nodrošinot iekārtu un tehnoloģiju savstarpējās saderības teorētisko un praktisko izpēti, veicot televīzijas staciju frekvenču pārkoordinēšanu, vienojoties ar ārvalstīm par mobilajām sistēmām izdevīgiem frekvenču lietošanas nosacījumiem un ieguldot apjomīgu darbu, pārstāvot Latvijas intereses vadošo starptautisko sakaru nozares institūciju darba grupās un konferencēs.

Frekvenču lietošanas izmaiņu rezultātā TV frekvences būs blakus joslās 4G mobilo sakaru frekvencēm. VAS ES laicīgi veica apsekojumus vietām, kurās bija bažas, ka signāls varētu būt par spēcīgu un radīt traucējumus TV uztveršanai. Ja ieviešot 4G mobilos sakarus 800 MHz joslā radīsies traucējumi, VAS ES plāno strādāt ciešā sadarbībā ar mobilo sakaru un TV pakalpojumu nodrošinātājiem, lai tos novērstu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vācu tresterbrands

Visos reģionos, kur audzē vīnogas un dara vīnu, izmanto arī vīnogu spiedpaliekas. Itālijā no tām gatavo grapu, Francijā – marku, bet Vācijā – tresteru (Tresterbrand).

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko