Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Tehnoloģijas palīdz regulēt un ietaupīt

Dzīvoklī, kurā siltumu pa caurulēm piegādā siltumapgādes kompānija, iespējas to regulēt ir stipri minimālas. Parasti, ja ir par karstu, tiek atvērts logs, bet, ja salst - ieslēgts elektriskais sildītājs un lamāta valdība. Situācija ir labāka, ja dzīvokļa radiatoriem ir uzstādītas t. s. termogalvas - regulējami termostati, ar kuriem iespējams samazināt vai palielināt radiatora temperatūru.

Šāds termoregulators maksā, sākot no 10 eiro interneta veikalos, būvniecības lielveikalos būs vēl daži eiro klāt. Tomēr ietaupījums no šādiem regulatoriem būs tikai tad, ja radiatori aprīkoti ar siltuma skaitītājiem vai arī ja apkuri mājoklī nodrošināt paši.

Siltuma skaitītāji Latvijas interneta veikalos maksā, sākot no 100-150 eiro, un, ja dzīvoklī nav atsevišķs siltumtrases pievads, šāds skaitītājs būs jāliek katram radiatoram. Lai no skaitītājiem būtu kāda finansiāla jēga, jāvienojas arī ar apsaimniekotāju un siltuma piegādātāju, ka turpmāk maksāsiet par reāli patērēto siltumu, nevis daļu no kopīgā mājas rēķina. Paredzams gan, ka to panākt būs sarežģīti, jo pretī spirināsies abas minētās puses.

Tomēr, ja šī cīņa ir izcīnīta vai arī ja savu mājokli kurināt paši - ar gāzes apkures katlu, siltumsūkni vai ko citu -, iespējas ietaupīt ir visai plašas. Modernie gāzes apkures katli ļauj mājoklī izvietot termostatus un gaisa temperatūru regulēt atkarībā no nedēļas dienas, diennakts stundas u. tml. Šāda vadības sistēma apkures katlam maksās no 50 eiro. Gudrāks termostats ar iespēju temperatūru regulēt attālināti - no mobilā tālruņa - būs dārgāks. Vēl tālāk šai ziņā ir gājuši puiši no Istabai.lv, kas piedāvā aprīkot radiatorus ar «gudrajām termogalvām» - elektriskiem regulatoriem, kas aizver/atver radiatora termostatu atkarībā no tā, vai istabā kāds ir, telpu kontrolē arī bezvadu kustības sensors. Sistēmu darbina bāzes stacija, kura pieslēgta internetam, un klimatu mājoklī iespējams kontrolēt ar mobilo aplikāciju. Tiesa gan, šāds «gudrās mājas» prieks patlaban nav no lētajiem - jārēķinās, ka komplekts, piemēram, trīsistabu dzīvoklim, kurā ir pieci radiatori, izmaksās ap 700 eiro.

Savukārt tiem iedzīvotājiem, kuriem šie labumi iet secen, jo siltums mājās ierodas centralizēti un nama apsaimniekotājs par siltuma skaitītājiem negrib ne dzirdēt, jāapsver visas ēkas siltināšana.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko