Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Dombrovskis: Aizdevēju misijas noslēgšana ir pozitīvs signāls investoriem

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis atzinīgi novērtē Eiropas Komisijas (EK) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) vienošanos par pēdējās pārskata misijas un aizdevuma programmas noslēgšanu, norādot, ka tas būs pozitīvs signāls finanšu tirgiem un potenciālajiem investoriem.

Ministru prezidents uzsver, ka programmas noslēgšana ļaus uzlabot Latvijas kredītreitingu, ievērojami samazinot valsts parāda apkalpošanas izdevumus un atvieglojot kredītu pieejamību mūsu uzņēmējiem un iedzīvotājiem. Finanšu disciplīna turpmāk ir jānostiprina likumā, pauž premjers.

Pārskata misijas rezultāti tiks apstiprināti un aizdevuma programma tiks slēgta pēc SVF valdes sēdes, kas notiks šā gada 22. decembrī.

Jau rakstīts, ka kopš 2008. gada valdība veic budžeta konsolidāciju, lai samazinātu pārmērīgo budžeta deficītu. Kopumā laika posmā no 2008. līdz 2012. gadam ir veikti konsolidācijas pasākumi ar fiskālo ietekmi 17,8% apmērā no IKP (2,3 miljardu latu), no kuriem 934,4 miljoni latu jeb aptuveni 7,2% no IKP veido pasākumi, kas veikti budžeta ieņēmumu pusē, savukārt, pasākumi budžeta izdevumu pusē kopumā veido 1,4 miljardus latu jeb aptuveni 10,6 % no IKP.

Sākotnēji starptautiskā aizņēmuma programmas apjoms Latvijai tika plānots 7,5 miljardu eiro apmērā, bet ņemot vērā, ka valsts ekonomiskā un finanšu situācija ir uzlabojusies, Latvija tā vietā izmantojusi 4,4 miljardus eiro.

Latvija saņemto finansējumu plāno atmaksāt, starptautiskajā finanšu tirgū pārfinansējot valsts parādu. Šā gada jūnijā veiksmīgi atgriežoties starptautiskajos finanšu tirgos, emitējot desmit gadu obligācijas 500 miljonu ASV dolāru vērtībā, apliecināta Latvijas spēja patstāvīgi finansēt budžeta vajadzības un ir ielikts pamats aizņēmumu sekmīgai pārfinansēšanai turpmākajos gados publiskajos finanšu un kapitāla tirgos. Arī turpmāk plānots organizēt ikgadējas publiskas valsts parāda vērtspapīru emisijas un prioritāri nodrošināt investoru bāzes diversificēšanu (Eiropā, ASV un Āzijā).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses