Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Ertuganova: Atveseļojas arī uz iekšējo patēriņu vērstās nozares

Latvijas ekonomikas sabalansēto attīstību un Iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugumu 1,3 % apmērā, salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni, balsta ne tikai eksporta izaugsme, bet arī nozares, kas orientētas uz iekšējo patēriņu, atklāj Latvijas Krājbankas galvenā analītiķe Olga Ertuganovas.

"Trešajā ceturksnī apstrādes rūpniecības izaugsmes tempi pirmo reizi pēdējo gadu laikā bija mazāki nekā iekšējai tirdzniecībai. Tāpat ir jāatzīmē, ka pirmo reizi pēc trīs gadu lejupslīdes novērojams pieaugums būvniecības nozarē," viņa stāsta.

O. Ertuganova norāda, ka kaut arī Latvijas ekonomikas attīstības rādītāji izskatās ļoti pārliecinoši, visdrīzāk turpmāk IKP izaugsmes tempi samazināsies. Tas skaidrojams ar  ierobežoto izaugsmes potenciālu iekšējo faktoru ietekmē -  eksporta pieauguma tempu mazinās eksportētāju nespēja īsā laikā palielināt jaudas,  resursus, un piesasitīt kvalificētu darbaspēku. Tāpat ir jāņem vērā, ka iekšējais patēriņš vel joprojām ir visai trausls. Tādēļ straujo pieaugumu nozarēs, kas orientētas uz iekšējo patēriņu būtu pāragri nosaukt par stabilu tendenci.

No otras puses, IKP izaugsmes tempu palēninājumu ietekmēšot arī negatīvs ārējais fons. "Notikumi problemātiskajās Eirozonas valstīs Latviju skar maz, bet, diemžēl, neapšaubāms ir fakts, ka Eirozonas krīze būtiski ietekmē ekonomisko situāciju Latvijai svarīgos tirgos – piemēram, Vācijā un Skandināvijā. Mēs redzam, ka jau šī gada 2. ceturksnī Vācijas ekonomika pieauga tikai par 0.1 %, salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni. Zviedrijas tautsaimniecībai iet daudz labāk, tomēr prognozes nākošajam gadam nav apmierinošas – visā 2012. gadā paredzams pieaugums tikai par vienu procentu 5-6% vietā, kas ir sasniegti šogad," skaidro Krājbankas speciāliste

Labi zināms ir fakts, ka pēdējos divus gadus Latvijas ekonomikas iziešanu no recesijas un tās pieaugumu galvenokārt stimulēja eksporta attīstība, kamēr iekšējā tirgus atveseļošanās ir novērojama vien neilgu laiku un neizskatās stabila. Ārējais fons ir ļoti būtisks Latvijas ekonomikas attīstībai, un, ņemot vērā pēdējos notikumus Eiropā, prognoze nākošajam gadam ir daudz pieticīgāka nekā par to varējām runāt vēl pirms pusgada: ja šogad IKP pieaugums varētu būt ap 4.5%, tad 2012. gadā labākajā gadījumā tie varētu būt kādi 2.5%.

Viņa brīdina, ka, Eirozonai ieslīgstot recesijā, no tās nevarēsim izvairīties arī mēs. Eksporta pieaugums šajā gadījumā var gandrīz apstāties vai pat kristies, savukārt vēl joprojām vājais iekšējais tirgus vien nespēs pietiekami balstīt ekonomiku. 'Tomēr jāatzīmē, ka Latvijas ekonomikas struktūra krīzes rezultātā kļuvusi daudz sabalansētāka, vairs nav to izkropļojumu un burbuļu, kuri izraisīja smago ekonomikas kritumu 2008.-2009. gados. Pat ja īstenosies negatīvais scenārijs, tad kritums Latvijas tautsaimniecībā vārētu būt mērāms ar dažiem procentiem, nevis 18%, ko pieredzējām 2008. gadā," ekonomiste mierina.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Paaudzes krāj atšķirīgi

Pēdējos gados Baltijas valstīs privātpersonu veiktie investīciju apjomi ir auguši gan ieguldītāju skaita, gan iemaksāto apjomu ziņā. Investīciju jomā paaudžu izvēlēs gan pastāv būtiskas atšķirības.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses