Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +26 °C
Skaidrs
Otrdiena, 28. maijs
Vilhelms, Vilis

Paaudzes krāj atšķirīgi

Pēdējos gados Baltijas valstīs privātpersonu veiktie investīciju apjomi ir auguši gan ieguldītāju skaita, gan iemaksāto apjomu ziņā. Investīciju jomā paaudžu izvēlēs gan pastāv būtiskas atšķirības.

Z paaudze, kas vēl nav sasniegusi 30 gadu vecumu, ir gatava uzņemties lielāku risku nekā citu paaudžu pārstāvji un ir vairāk ieinteresēta dažādās alternatīvās investīcijās, piemēram, digitālajos aktīvos (kriptovalūtās u. tml.). Z paaudzes galvenā motivācija ir vēlme gūt lielu peļņu iespējami īsākā laikā, un šādu vadmotīvu jaunieši mēdz iegūt internetā. YouTube un citās sociālo tīklu platformās ir tūkstošiem padomdevēju, kuri ar dažādām metodēm māca ieguldīt finanšu instrumentos un cenšas piesaistīt auditoriju ar galvu reibinošas peļņas stāstiem, izteiksmīgiem vizuālajiem materiāliem un citiem risinājumiem, kas spēlē uz emocijām.

Soctīkliem jau patlaban ir ļoti liela ietekme uz jauniešu investīciju lēmumiem, un nākotnē to loma, visticamāk, tikai pieaugs. Tas nāk komplektā ar riskiem – jaunieši ātras peļņas nolūkos var izvēlēties ieguldīt visu sev pieejamo summu vienā darījumā un zaudējuma gadījumā uz brīdi pazaudēt interesi par finanšu tirgiem kopumā.

Salīdzinot ar Z paaudzi, mileniāļi, kuri patlaban ir vidējā vecumā, ir piesardzīgāki savās ieguldījumu izvēlēs. Pirmkārt, tāpēc, ka viņiem ir lielāka dzīves pieredze un viņi mazāk ļaujas soctīklu ietekmei. Otrkārt, tāpēc, ka šai paaudzei lielā daļā gadījumu ir nopietnas finansiālās saistības un nauda jānovirza ģimenei, maksājumiem par mājokli un transportu u. c. Līdz ar to arī izdevumu apmērs ir lielāks un vēlme ieguldīt ar pamatīgu risku – piezemētāka. Mileniāļu populārākie ieguldījumi ir uzņēmumu akcijās, tiešā veidā ieguldot Baltijas, citu Eiropas valstu un ASV uzņēmumos, kā arī izmantojot dažādus fondus kā visaptverošu ieguldījumu instrumentu. 

guldījumu instrumentu. Jāuzsver, ka ikviens neatkarīgi no vecuma var sākt ieguldīt brīdī, kad ir sakārtota personīgā finanšu telpa. Ieteicams, lai būtu izveidots finanšu drošības spilvens, kas spēj nosegt izdevumu apjomu trīs mēnešu apmērā. Pēc tam var sākt noteikt ieguldījumu mērķus, stratēģiju un ieguldījuma laika periodu. Investīciju teorija apgalvo: jo ilgāks ir ieguldījumam paredzētais laiks, jo lielāks ir risks, ko investors var uzņemties. Piemērotākais veids investīciju sākšanai ir regulāra iemaksu veikšana. Ieguldot dažādos sektoros un diversificējot riskus, var mazināt ietekmi, ko var radīt viens neveiksmīgs ieguldījums. Tiesa, jo diversificētāki ir ieguldījumi, jo sarežģītāk ir tos pārvaldīt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses