Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

OCTA nozare noslēgusi gadu ar gandrīz divu miljonu zaudējumu

Lai gan peļņas un zaudējuma aprēķins liecina, ka pērnā gada rādītāji ir pozitīvāki nekā 2010. gadā, OCTA nozare vēl joprojām cieš zaudējumus un noslēgusi ar negatīvu bilanci, liecina Latvijas transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) veiktā statistika par nozares darbību 2011. gadā.

Pēc LTAB rīcībā esošas informācijas kopējais 2011.gadā notikušo ceļu satiksmes negadījumu skaits, par kuriem ir iesniegti zaudējumu pieteikumi apdrošināšanas sabiedrībās (apdrošināšanas gadījumu skaits), sastādīja 30 853, kas salīdzinājumā ar 2010.gadu ir samazinājies par 13,2% (35 553 ceļu satiksmes negadījumi - 2010.gadā).

Uz Saskaņoto paziņojumu pamata 2011.gadā reģistrēti 19 288ceļu satiksmes negadījumi , kas ir par 8,3%, mazāk nekā 2010.gadā, (2010.gadā 21 035 ceļu satiksmes negadījumi). Lielākais uz Saskaņotā paziņojuma reģistrēto negadījumu īpatsvars vērojams ziemas-pavasara mēnešos, jo attiecīgajā periodā ceļu satiksmes negadījumi ir bijuši bez nopietnām sekām, kas ļauj plaši pielietot Saskaņoto paziņojumu ceļu satiksmes negadījuma noformēšanā.

No visiem apdrošināšanas sabiedrībās reģistrētajiem apdrošināšanas gadījumiem vislielākais skaits ir reģistrēts tieši Rīgā 56,7% jeb 16 200.

2011.gadā apdrošināšanas sabiedrībās un LTAB kopā iesniegti 39 236 zaudējumu pieteikumi, kas ir par 2 918 jeb 6,9% mazāk nekā 2010.gadā. Saistībā ar šī gada un iepriekšējo gadu zaudējumu pieteikumiem 2011.gadā ir pieņemti 38 804 lēmumi par apdrošināšanas atlīdzības izmaksām par kopējo summu Ls 23 895 074, kas ir par Ls 749 271 jeb 3,0% mazāk nekā 2010.gadā.

Vislielākā atlīdzību lēmumu summa tika izmaksāta par transportlīdzekļu bojājumu un bojāejas zaudējumu atlīdzināšanu, kas kopā sastādīja 81,5% no kopējās atlīdzību summas. Vidējās atlīdzības izmaksas lielums par apdrošināšanas gadījumu 2011.gadā sastādīja Ls 709, kas, salīdzinot ar 2010.gadu, praktiski nav mainījies.

"Vidējās atlīdzības lielums par ārvalstīs notikušiem ceļu satiksmes negadījumiem ir četras reizes lielāks nekā Latvijā. Kā rezultātā izmaksu ziņā tā ir ceturtā daļa no kopējās atlīdzība summas. Jāsaka, ka tieši augstais vidējais atlīdzības summas apmērs ārvalstīs notikušiem ceļu satiksmes negadījumiem ir viens no iemesliem negatīvajai bilancei ar kādu OCTA nozare ir noslēgusi 2011.gadu. Protams, tam par iemeslu kalpo arī tas, ka Latvijā kopumā pieaug auto remonta un medicīnas pakalpojumu izmaksas. Kā arī viens no svarīgākajiem aspektiem ir zemās OCTA polises cenas, jo nenoliedzami tieši cenu faktors ir viens no galvenajiem nozares stabilitātei", skaidro LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics.

2011.gadā par apdrošināšanas sabiedrību pieņemtajiem lēmumiem un rīcības atbilstību OCTA likumam kopā saņemtas 267 sūdzības. Kopējais saņemto sūdzību skaits, salīdzinot ar 2010.gadu, ir samazinājies par 4,0%.

"Analizējot statistiku pa gadiem, jāsaka, ka kopējais sūdzību skaits par apdrošināšanas sabiedrību pieņemtajiem lēmumiem nekad nav bijis ļoti augsts, tomēr neliela tendence šim skaitlim samazināties sāk izkristalizēties, kas mūs, protams, tikai priecē. Runājot par OCTA nozares attīstību ilgtermiņā, uz šo jautājumu jāskatās ne tikai no aspekta, cik finansiāli stabili strādā nozares dalībnieki, bet arī - cik augsta ir sniegto pakalpojumu un servisa kvalitāte", uzsver J. Stengrevics.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses