Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Rudzītis: Tikai nodokļu dēļ mums ir zemāka darba alga kā Lietuvā

Pērn Igaunijas un Latvijas strādājošo pirktspēja palielinājās, algu pieaugumam pārsniedzot inflāciju. Savukārt Lietuvā strādājošo reālās algas turpināja samazināties jau trešo gadu pēc kārtas, liecina jaunākais SEB Baltijas mājsaimniecību finanšu apskats.

Neraugoties uz bruto algu pieaugumu, augstā inflācija būtiski ietekmēja reālās algas. Salīdzinot ar 2010. gadu, gada laikā Latvijā reālās algas ir palielinājušās par  0.1%,  2011. gada pēdējā ceturksnī uzrādot pieaugumu 0.6% apjomā, bet Igaunijā reālās algas pagājušā gada pēdējā ceturksnī palielinājās par 2.1%, demonstrējot pieaugumu otro ceturksni pēc kārtas un līdz ar to pārtraucot 11 ceturkšņus ilgušo reālo algu kritumu Igaunijā. Savukārt Lietuvā strādājošo reālās algas divpadsmito ceturksni pēc kārtas turpināja samazināties - salīdzinot 2011. gada pēdējo ceturksni ar to pašu periodu iepriekšējā gadā, algas saruka par 1.5%.

SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis norāda, ka pēdējo divu gadu laikā algām Igaunijā bija vislielākais pieaugums no visām Baltijas valstīm – 2011. gada pēdējā ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu, bruto algas Igaunijā pieauga par 6.3%, Latvijā – par 4.5% un Lietuvā - par 2.5%.

"Ja salīdzinām Baltijas valstu algas bruto/neto izteiksmē, tad redzam, ka Igaunijā vidējā bruto darba alga ir visaugstākā – tā ir par 28% lielāka nekā Latvijā un 37% augstāka nekā Lietuvā. Vidējā bruto alga Latvijā ir par 7% augstāka nekā Lietuvā, tomēr augstāka nodokļu sloga dēļ darba alga pēc nodokļu nomaksas Latvijā joprojām ir viszemākā starp visām Baltijas valstīm. 2011. gada pēdējā ceturksnī vidējā mēneša neto alga Lietuvā sasniedza 489 eiro (343 latus), bet Latvijā – 481 eiro (338 latus)," skaidro E. Rudzītis.

2011. gada pēdējā ceturksnī Latvijā vidējā bruto darba alga bijusi 676 eiro (475 lati), Lietuvā – 630 eiro (443 lati), bet Igaunijā - 865 eiro (607 lati).  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses