Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +22 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 2. jūnijs
Lība, Emma

Strazds: Teju vienīgā iespēja izpildīt Māstrihtas kritērijus ir samazināt PVN

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka vidējais patēriņa cenu līmenis 2012. gada februārī, salīdzinot ar 2012. gada janvāri, palielinājās par 0,1%. Precēm cenas pieauga par 0,2%, bet pakalpojumiem – par 0,1%. 2011. gada februārī, salīdzinot ar 2011. gada janvāri, vidējais patēriņa cenu līmenis pieauga par 0,3%, secina Nordea bankas vecākais ekonomists Andris Strazds.

"Februāra inflācijas rādītāji izrādījušies pat nedaudz zemāki par gaidītajiem, apģērba un apavu cenu kritumam lielā mērā kompensējot degvielas cenu pieaugumu. Inflāciju gada griezumā gan joprojām visvairāk ietekmē tieši degvielas un energoresursu cenu kāpums," skaidro ekonomists.

Pieņemot, ka degvielas cenas eiro izteiksmē turpinās paaugstināties, eiro kursam pret dolāru šī gada laikā pazeminoties, pat, ja dolāru izteiksmē naftas cenas būtiski nekāps, šāda "importēta inflācija" ir arī visnopietnākais drauds Māstrihtas inflācijas kritērija izpildei 2013. gada pavasarī, brīdina A. Strazds.

"Līdz ar to teju vienīgā iespēja uzvarēt "cīņā ar statistiku" un izpildīt Māstrihtas kritēriju Latvijas valdībai var izrādīties manipulācijas ar nodokļu likmēm. Viena konkrēta iespēja, ņemot vērā salīdzinoši labo budžeta situāciju, varētu būt PVN likmes samazinājums par vienu procentpunktu šī gada rudenī. Šāda rīcība gan savukārt būtu pretrunā ar uzstādījumu samazināt nodokļu slogu darba algām," komentē Nordea eksperts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses