Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Tendences cenās atspoguļo pasaules ekonomikas vājumu

Maijā vidējais cenu līmenis uzrādīja kritumu par 0.2% - precēm cenas saruka par 0.3%, bet pakalpojumiem pieauga par 0.1%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

"Lielākā ietekme uz cenu izmaiņām bija degvielas un mājsaimniecības preču cenu samazinājumam, kā arī pārtikas preču kāpumam – lielākais sadārdzinājums bija dārzeņiem, norāda SEB bankas ekonomists Dainis Gašpuitis. "Rezultātā gada inflācija ir noslīdējusi līdz 2.2% un saglabā lejupejošu virzienu."

iņš norāda, ka pamatā šīs tendences nosaka ārējie faktori jeb vājā pasaules ekonomika izaugsme un atspoguļojas gan pārtikas produktu, gan energoresursu cenu kritumā. Tomēr Latvijas patērētājs vēl būšot spiests saskarties ar iepriekšējo periodu cenu kāpumu efektu dabasgāzes un siltumenerģijas tarifu veidā, ko nelielā apmērā, vismaz teorētiski, varētu kompensēt PVN likmes samazināšana.

"Sagaidāms, ka inflācijas tālāko gaitu un arī eiro kritērija izpildes iespējamību lielā mērā izšķirs ārējie faktori. Tie paši faktori, kas spēlē par labu cenu kritumam - vārgā ekonomika, var izspēlēt pretēju efektu. Šajā gadījumā jaunas svārstības izejvielu cenās var radīt ekonomikas veicinošānas pasākumi, kas visdrīzāk izpaudīsies kā papildus naudas drukāšana. Tāpat nedrīkst aizmirst ģeopolitisko risku augsto līmeni, kas situāciju var mainīt ļoti pēkšņi," skaidro D. Gašpuitis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses