Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Veolia Baltijas atkritumu tirgu visticamāk pametīs

Francijas atkritumu apsaimniekotājs Veolia plāno pārdot savus meitasuzņēmumus Baltijas  un vēl aptuveni 30 valstīs vājās rentabilitātes un lielās parādu nastas dēļ, raksta Dienas Bizness.

Kā laikrakstam sacīja Veolia pārstāvis Latvijā Guntars Kokorevičs, Baltijas tirgus visai sarežģītā finansiālā situācijā Latvijas trešajam lielākajam atkritumu koncernam izrādījies par mazu.

Veolia potenciālā pārdošanas cena Latvijā vai pircēji vēl netiek minēti, tomēr vairākas Latvijas atkritumu apsaimniekošanas kompānijas apliecina, ka pārrunu process jau ir sācies. Kopējā Veolija koncerna pārdodamo aktīvu pārdošanas cena visās valstīs, no kurām uzņēmums vēlas aiziet, veido aptuveni 5 miljardus eiro.

"L&T ir izteikts pirkšanas piedāvājums, tāpat kā šāds piedāvājums, visticamāk, ir arī visiem citiem lielākajiem nozares spēlētājiem. Darījumam iespējami vairāki scenāriji atkarībā no tā, vai visas Veolia Baltijas daļas tiek pārdotas vienam un tam pašam pircējam, vai tomēr dažādiem," laikrakstam stāsta L&T direktors Reinis Ceplis.

Viņš norāda, ka Veolia daļa Latvijas atkritumu tirgū nav sevišķi liela, visticamāk, tie nav pat 20%, jo kopš 1. janvāra Veolia strādā tikai Rīgā un ir zaudējusi tādu ienesīgu biznesu kā Jūrmala.

"Protams, tāda spēlētāja kā Veolia tirgus daļu pārdošana ir mušpapīrs daudziem gribētājiem, lai gan Latvijā šīs kompānijas struktūra ir komplicētāka nekā Lietuvā un Igaunijā. Abās kaimiņvalstīs Veolia kompānijas ir tiešām lielās Francijas Veolia 100% meitasuzņēmumi, kamēr Latvijā 49% Veolia vides servisa akciju pastarpināti pieder Andra Šķēles ģimenei. Ar šo faktu potenciālajiem pircējam ir jārēķinās," piebilst Ceplis.

Savu interesi par iespējamu Veolia daļu pirkšanu DB apstiprināja arī pēc uzņēmuma apgrozījuma atkritumu apsaimniekošanas tirgus līderis Latvijā SIA Eko Baltija.

"Ja tiešām Veolia būs iespējams nopirkt, mēs šo piedāvājumu noteikti izskatīsim," sacīja Eko Baltija valdes priekšsēdētājs Māris Simanovičs, kurš jau 2011.gada vasarā laikrakstam apliecinājis, ka uzņēmumam ir vērienīgi izaugsmes plāni visā Baltijā, neizslēdzot arī citu atkritumu operatoru iegādi.

Arī zviedru atkritumu apsaimniekošanas koncerns Ragn-Sells, kam Igaunijā pieder lielākā atkritumu tirgus daļa, bet Rīgā uzņēmums ienāca tikai pērnā gada rudenī, nopērkot kompāniju Exto-D, solās izvērtēt Veolia tirgus daļu pirkšanas iespēju.

Veolia Latvijā sāka darboties 2009.gada nogalē, kad atkritumu apsaimniekotājs SIA Nelsens sāka strādāt ar šo zīmolu un kļuva ar SIA Veolia vides serviss. Veolia vides serviss kontrolpakete, 51% pieder Francijas uzņēmumam Veolia Properte, savukārt 49% daļu īpašnieks ir Jānim Vabulim piederošā SIA Bioinvest.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses