Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Lipša: Mājokļu īres tirgū joprojām nav izvēles, īres maksas saglabājas nemainīgas

Īres tirgus piedāvājumā turpinās iepriekšējās sezonas tendence - izīrējamo dzīvojamo platību nepietiekamība dažādos segmentos, sākot no zemākās cenu kategorijas un beidzot ar augstāko, norāda Rent in Riga valdes loceklis.

Vidējā dzīvokļu īres maksa Rīgas centrā gan pavasara/vasaras, gan rudens sezonā bija 275 Ls mēnesī. Salīdzinot ar 2010. gada rudens sezonu, īres cena mājokļiem Rīgā augusi par 11%.

Rudens sezonā saglabājās iepriekšējās sezonās novērotā tendence, ka īres tirgus piedāvājumā vērojams vispārējs dzīvokļu trūkums jebkurā cenu un kvalitātes kategorijā. Tāpat arī jaunie projekti, kuru būvniecība 2011. gadā bija atsākusies, paredzēti lielākoties pārdošanai, nevis īrei.

Bez īstermiņa īres dzīvokļu pieprasījuma Jaunā gada sagaidīšanas svinībām Rīgā, rudens sezonas laikā īstermiņa īres segmentā aktivitāte bija neliela. Pieaugums sagaidāms laika posmā no šī gada pavasara līdz septembrim.

"Šķiet, ka arī Rīgas īres tirgū ir izveidojusies divu ātrumu ekonomika, par kuru pēdējā laikā daudz tiek runāts eiro zonas sakarā. Ir 80% līdz 90% iedzīvotāju, kuriem nav saprotams, kur rodas tādi īrnieki, kas par dzīvokli gatavi maksāt 400 latus un vairāk, nerunājot nemaz par īres maksām, kuras pārsniedz 1000 latus. Tomēr šādi īrnieki tirgū ir, un šādās cenu kategorijās atbilstošu īres dzīvokli atrast ir grūti," skaidro Jānis Lipša.

Pieprasītākie jaunie projekti īres tirgū rudenī bija Miera iela 61, Panorama Plaza, Skanstes virsotnes, Tomsona terases un Dienvidu Pakavs 2. Vidējā īres cena dzīvokļiem jaunajos projektos palielinājusies no 5,2 lata par kvadrātmetru augustā līdz 5,3 latiem par kvadrātmetru novembrī.

Salīdzinājumā ar 2010.gada rudens sezonu vidējā īres maksa dzīvokļiem jaunajos projektos platībā no 45 līdz 60 kvadrātmetriem 2011.gada rudenī ir pieaugusi par 11,5%, bet dzīvokļiem platībā virs 60 kvadrātmetriem tā ir pieaugusi par 9,4%. Vidējā sērijveida dzīvokļu īres maksa rudens sezonas beigās ir saglabājusies 2,8 lati par kvadrātmetru. Šāda vidējā cena ir nemainīga kopš 2011. gada jūlija.

Rudenī ir palielinājies īres dzīvokļu pieprasījums Mežciemā, Juglā un Šampēterī, bet pieprasījums pēc sērijveida dzīvokļu īres palicis nemainīgs Pļavniekos, Purvciemā, Ziepniekkalnā, Āgenskalnā, Ķengaragā, Zolitūdē un Imantā.

Vienistabas sērijveida dzīvokļu vidējā īres cena 2011.gada rudenī bija 120 lati mēnesī un salīdzinājumā ar vasaras sezonu tā nav mainījusies. Divistabu dzīvokļa vidējā īres cena rudenī bija 150 lati mēnesī un salīdzinājumā ar vasaras sezonu arī tā nav mainījusies. Trīs un četru istabu dzīvokļu vidējā īres maksa arī ir palikusi 220 latu mēnesī apmērā.

"Pēc īres maksas kāpuma 2011. gada pavasarī un vasarā, rudenī privātmāju īres maksas kāpums vairs nav turpinājies - vidēji tie ir 1500 eiro mēnesī bez komunālajiem maksājumiem," skaidro J. Lipša.

Privātmāju tirgū Jūrmalā jau šī gada rudens sezonā tika novērota ievērojama aktivitāte no to īrnieku puses, kuri vēlas īrēt šīs mājas nākamā gada vasaras sezonā.

Ja pirms gada privātmāju varēja izīrēt par 5000 eiro mēnesī, tad tās pašas privātmājas īpašnieks nākamajā vasarā grib saņemt jau 7500 eiro mēnesī Visticamāk, ka, tuvojoties 2012. gada vasaras sezonai, īpašnieki cenas būs spiesti samazināt.

"Prognozēt to, kā attīstīsies īres tirgus, ir visai grūti, jo valda liela nenoteiktība. Šķiet, ka situācija nepasliktināsies, bet nav arī pamata dzīvokļu piedāvājuma lielam palielinājumam, kā arī nav nekāda pamata gaidīt īres cenu samazinājumu - visticamāk, tās paliks stabilas," skaidro Jānis Lipša.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses