Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +21 °C
Viegls lietus
Svētdiena, 2. jūnijs
Lība, Emma

Šā gada nogalē pie Slāvu tilta varētu sākt būvēt Baltijā lielāko tirdzniecības parku Akropole

Pēc diviem gadiem, kad Dienvidu tilts jau kādu laiku būs atvērts satiksmei un noslēgumam tuvosies to pievadceļu izbūve, netālu no tā Daugavas labajā krastā lielveikalu tīkla Maxima īpašnieks plāno atvērt Baltijā lielāko tirdzniecības un izklaides centru Akropole. Paredzēts, ka starp Latvijā esošajiem lielajiem iepirkšanās centriem tas izcelsies ne tikai ar savu apjomu, bet arī ar plašo publisko zonu un centrālo elementu - slidotavu. Uzņēmēji pieļauj, ka pēc kāda laika Rīgā sāks darbu arī otrā Akropole, bet nu jau Pārdaugavā.

Svarīga ir pieejamība


Pirmo reizi ar ideju uzbūvēt Rīgā Akropole lietuviešu mazumtirdzniecības operatora Vilniaus prekyba (pieder lielveikalu tīkls Maxima) pārstāvji nāca klajā 2000.gadā, atklājot, ka tam nolūkota vieta Daugavgrīvas ielā. To, ka centra būvniecība šajā vietā joprojām nav sākta, uzņēmums skaidro ar slikto satiksmes organizāciju šajā rajonā. Rīgas dome jau uzņēmusies šo problēmu atrisināt, izbūvējot satiksmes mezglu Daugavgrīvas un K.Valdemāra ielas krustojumā, kura realizācija gatavību piedalīties paudusi arī kompānija dāvinot sešus miljonus eiro (ap 4,2 miljoniem latu). Taču tā kā joprojām nav īstas skaidrības, kad varētu sākties krustojuma rekonstrukcija, lietuvieši pie centra projektēšanas šajā vietā neķersies vēl vismaz gadu. "Atmesta ideja gan nav," uzsver Akropolis LV pārstāve Liene Krīvena.

Tikmēr uzņēmums jau atradis citu vietu, kur satiksmes infrastruktūra ir labi attīstīta - pirmo Akropoli tas plāno uzbūvēt starp Dienvidu un Slāvu tiltu Maskavas ielā 257 bijušās Rīgas porcelāna rūpnīcas teritorijā.

Visu gadu varēs slidot


Patlaban zināms, ka trīs stāvus augstā un aptuveni 200 000 kvadrātmetru plašā tirdzniecības centra projektu izstrādās pašmāju arhitektu birojs Nams. Lai gan konkrētu skiču vēl nav, biroja vadītājs Sergejs Ņikiforovs zina teikt, ka tas būs kaut kas līdzīgs Lietuvā (Viļņā, Kauņā, Klaipēdā) atvērtajiem šāda veida centriem un no Latvijā esošajiem atšķirsies ar plašāku publisko zonu un centrālo elementu - slidotavu. Būs arī kinoteātris, fitnesa klubs, boulings, restorāni, kafejnīcas, pakalpojumu iestādes un dažnedažādi veikali, piebilst L.Krīvena. Paredzēta vieta arī birojiem un autostāvvietām. "Mēs šo projektu redzam kā vienu no apjomīgākajiem Baltijā. Tas patiesi būs daudzfunkcionāls centrs - pilsēta pilsētā," uzsver Akropolis LV valdes loceklis Vjačeslavs Kostigovs. Viļņas Akropoli, piemēram, pērn astoņos mēnešos apmeklējuši 10 miljoni cilvēku jeb "trīs Lietuvas".

Projekta īstenošanā Rīgā plānots ieguldīt ap 250 miljoniem eiro (ap 175 miljoni latu). Būvniecību darbus iecerēts sākt septembrī vai oktobrī un pabeigt 2010.gadā. Neraugoties uz to, ka pagaidām uzņēmums nav vērsies Rīgas domē ar lūgumu izsniegt projektēšanas uzdevumu un atļauju būvēt, pilsētas attīstības departamenta pārstāve Marija Ābeltiņa pieļauj, ka līdz rudenim teorētiski var paspēt nokārtot būvdarbiem nepieciešamos dokumentus.

Telpu īre varētu kristies


Pirms diviem gadiem, kad atvēra t/c Azur, atklāja rekonstruēto u/v Centrs un sāka virzīties t/c Riga Plaza būvniecība, nekustamo īpašumu speciālisti norādīja uz tirgū vērojamo lielveikalu piesātinājumu, kas, viņuprāt, varētu izsaukt vājāko iznīkšanu. Tomēr visi joprojām strādā. A/s Hansabanka vadošais sociālekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš prognozē, ka arī pēc Akropole atvēršanas neviens centrs netiks slēgts, drīzāk kritīsies tirdzniecības platību īres cenas. Apmeklētāju trūkumu jaunais centrs, viņaprāt, neizjutīs, jo tajā iecerētas dažādas izklaides ģimenei, kas apmierinās cilvēkus, kas arvien biežāk brīvdienās dodas atpūsties uz lielveikaliem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses