Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Eņģeļi, kas jaunu biznesu padara iespējamu

Latvijā jau nedaudz vairāk nekā gadu darbojas biedrība Latvijas Biznesa eņģeļu tīkls (LBET) - pērn, 29. aprīlī, notika tās dibināšanas sapulce, kurā vienkopus sanāca 23 Latvijas privātie investori. Šobrīd biedrībā darbojas 43 investori un trīs fondi kā sadarbības partneri, kuru galvenais mērķis ir atrast jaunus daudzsološus biznesa projektus, kur investēt savus privātos līdzekļus.

Biznesa eņģelis ir privātais investors, kurš guvis pieredzi uzņēmējdarbībā un investē līdzekļusstart-up projektos. Viņš ir nozīmīgs atbalsts jaunajiem uzņēmumiem ar izaugsmes potenciālu to agrīnajā attīstības stadijā.

Apģērbj visu ģimeni 

LBET ik mēnesi organizē Investīciju sesijas, kurās privātie investori var klātienē tikties ar jaunajiem uzņēmējiem, lai izskatītu iespēju investēt, savukārt jaunie uzņēmēji - piesaistīt investīcijas sava projekta attīstībai. Jau ir notikušas 11 šādas sesijas, kurās septiņi projekti ir saņēmuši investīcijas, tāpat ar vairākiem jaunajiem uzņēmējiem notiek sarunas par iespējamām investīcijām. Atbalstītie projekti pārstāv dažādas nozares, un kopējā investētā summa sasniedz ap 500 000 eiro.

Uzņēmējs, biedrības valdes priekšsēdētājs Jānis Rancāns, kura galvenais uzdevums ir biedrību pārstāvēt starptautiski, ir viens no investoriem bērnu apģērbu ražošanas uzņēmumā Beekid. "Uzņēmēja Renāte Zandersone savu projektu bija pieteikusi uz investīciju sesiju, taču to nenācās pat prezentēt, jo ideja bija tik labi nostrādāta, ka ieinteresēja mani un vēl vienu investoru jau uzreiz. Beekid ir bērnu un ģimenes apģērbu dizaina ražošanas uzņēmums. Projekts uzrunāja, jo tas atbilst manu bērnu vecuma vajadzībām, turklāt kolekcijas tiek veidotas kā family style - visa ģimene var saģērbties stilistiski līdzīgi, sākot no zīdaiņa, pusaudžiem un līdz pat vecākiem," stāsta Rancāns. Viņa pamatbizness saistīts ar IT jomu, taču uzņēmējs vēlas diversificēt savu investīciju portfeli, tādēļ izvēlējās ieguldīt uzņēmumā, kurš pārstāv pilnīgi citu nozari. "Prasījās kaut ko taustāmu, rezultātu, kam iespējams pieskarties, ne tikai datus datora ekrānā."

Uzņēmums Beekid darbojas jau vairākus gadus, produkcija iegādājama arī Latvijā, kaut tirdzniecība orientēta uz starptautisku līmeni. "Es gribēju atrast investoru, kas atbilstu arī maniem priekšstatiem par dzīves pamatvērtībām. Mans produkts ir ģimenes un bērnu apģērbu zīmols. Līdz ar to investoru uzrunāju, uzsverot tieši draudzīgas, lielas latviešu ģimenes konceptu, kā arī to, ka mums Latvijā nav neviena bērnu apģērbu zīmola, kas būtu sasniedzis lielu atpazīstamību Latvijā un pasaulē, - tātad ambīcija kaut ko izdarīt pirmajiem, turklāt ieliekot daļu savas sirds. Tikpat svarīgi ir pierādīt, ka konkrētā ideja var kļūt par pelnošu biznesu," stāsta Beekid īpašniece Renāte Zandersone. Rancāns uzskata, ka pagaidām Latvijas apģērbu tirgū dominē lēta produkcija un lielākā daļa pircēju nepievērš nopietnu uzmanību kvalitātei, tādēļ mērķis esot iekarot Skandināvijas, Krievijas, Japānas un citus lielos tirgus. "Esmu veicis izpēti, apmeklējis potenciālos klientus dažādās valstīs, un visi kā viens ir pozitīvi noskaņoti sadarbībai. Beekid apģērbu ražošanā tiek izmantota augstas kvalitātes kokvilna, ko apliecina sertifikāti, pat apdrukas krāsas un podziņas izvēlētas bez kaitīgiem piemaisījumiem, lai būtu maksimāli neitrālas zīdaiņa ādai un piemērotas cilvēkiem ar jutīgu vai alerģisku ādu. Nākamgad brauksim uz bērnu preču izstādi, kas ir otrā lielākā pasaulē šajā nozarē," par iecerēto attīstības vērienu stāsta Rancāns.

Ja piekrīt - laba zīme 

Tajā pašā laikā viņš uzsver, ka, izvēloties ideju, kurā investēt, kritērijs nav tieši mērķa tirgus ārzemēs, bet gan pārdomāta ideja un izstrādāts produkts. Investors atklāj, ka pārliecību - Beekid ir ieguldījumu vērts - devis uzskatāmo materiālu klāsts: jau gatavie apģērbu paraugi, katalogs, iestrādes nākamo sezonu kolekcijām u. tml. Arī LBET izpilddirektore Ieva Melbārde piekrīt - jaunajam uzņēmējam jāspēj pierādīt, kā viņa produkts konkurēs tirgū, kas būs tā klienti. "Ir tikai dabiski, ka vispirms tiek apgūts vietējais tirgus, izprasti darbības principi, iegūta pieredze. Tad var lūkoties pēc plašāka darbības lauka, un, ja produktam būs potenciāls, visticamāk, izdosies nonākt arī pie lielā loma,"uzskata Melbārde.

Vidējā summa, ko investori iegulda jauno uzņēmēju projektos, ir 20 000-25 000 eiro. Protams, situācijas var būt dažādas. Biedrībā visi investori ir pieredzējuši uzņēmēji, kuri projektos piedalās ar privātām investīcijām, līdz ar to piedāvātās idejas tiek pētītas uzmanīgi un skrupulozi. "Ja kāds piekrīt investēt, tā ir ļoti laba zīme uzņēmējam. Agrīnā uzņēmējdarbības attīstības stadijā risks ir augsts. Līdzās naudas ieguldījumam investors nāk arī ar savu pieredzi, kontaktiem, zināšanām," stāsta Melbārde. "Kad uzņēmumam radās nepieciešamība pēc finansējuma piesaistes, zināju, ka vēlos piesaistīt "gudro naudu" - kas nozīmē ne tikai finansējumu, bet arī gudru partneri, kurš ikdienas darbā dalās ar savu pieredzi un zināšanām, kuras dažkārt ir tikpat vērtīgas kā finanšu līdzekļi," apgalvo Zandersone. Uzņēmums Beekid no investora ir saņēmis ne tikai finansiālu atbalstu, bet arī padomus, praktisku palīdzību (piemēram, ar juridiskajiem dokumentiem un finanšu plānošanu), kontaktus, plašāku redzējumu par tirgu, starptautiskajām attiecībām un mārketingu.

Nav jābaidās kļūdīties 

Līdz savas idejas prezentēšanai investoriem jaunie uzņēmēji iziet vairākus posmus. Ir atlase, uz katru no 12 sesijām gadā piesakās ap 20 uzņēmējiem, no kuriem četru ekspertu komisija atlasa sešus labākos, kas sagatavo trīs minūšu prezentāciju investoriem, kurā iepazīstina ar savu projektu. Eksperti, atlasot labākos, dod novērtējumu visiem. Melbārde atzīst - tas reizēm ir skarbs, bet uzņēmējam nāk tikai par labu, jo norāda uz kļūdām, ko novērst. Kad tas izdarīts, pieteikt savu projektu var vēlreiz. Biedrībai ir arī datu bāze, kurā pieejami visi iesniegtie projekti, un investori var izskatīt arī tos, kas ekspertu atlasi nav izturējuši. "Pašam jāsaprot, kā es redzu un pozicionēju savu uzņēmumu šodien, pēc pieciem gadiem un nākotnē kopumā. To jāprot aizraujošā veidā izstāstīt. Investoram idejas autora acīs ir jāredz degsme, taču nepieciešami arī kvalitatīvi paskaidrojošie materiāli - atraktīva vizuālā prezentācija par ideju vai produktu, finanšu plāns, buklets vai katalogs. Idejai ir jābūt diezgan gatavai un noslīpētai. Tas vieš pārliecību pašam un rada nopietnu iespaidu investoram," skaidro Zandersone un iesaka - nav jābaidās kļūdīties un uzņēmuma vīziju noformēt vairākos etapos.

Melbārde stāsta, ka uzņēmēju pieteikumi ir labi sagatavoti, ne viens vien nāk no kāda biznesa inkubatora, banku piedāvāto programmu kursiem vai tamlīdzīgi. Prot uzrakstīt pieteikumu, spēcīgi prezentēt. Vājais punkts gan bieži esot pārņemtība ar savu ideju, tās izsapņošana un izlološana, aizmirstot par kvalitatīvu klientu pētījumu. Savukārt Rancāns kā svarīgu aspektu min spēcīgu komandu, kas uzņēmējdarbības ideju varētu attīstīt. Nav nozaru, kuras būtu interesantākas vai mazāk interesantas, vērtēts tiek katrs konkrētais projekts. Patlaban daudz projektu ir tehnoloģiju jomā, daudzi izstrādā dažādas aplikācijas, taču bieži vien investori ir ieinteresēti ieguldīt ļoti dažādos projektos. Turklāt kāds investē vienā potenciāli drošā projektā, cits savus līdzekļus sadala, ieguldot vairākos uzņēmumos ar cerību, ka vismaz viens nesīs peļņu. "Mēs dalāmies ar kontaktiem, ieteikumiem, pieredzi. Ir arī gadījumi, kad kāds pieredzējis uzņēmējs kļūst par mentoru jaunajam. Neinvestē, bet palīdz ar padomu. Katrs no mums gūst jaunu pieredzi, iespēju uz lietām paskatīties citādi, labāk izprast," atzīst Rancāns. Investors uzsver - vienmēr svarīgs ir cilvēciskais kontakts, un tas jāņem vērā, ne tikai vēlme tikt pie naudas. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses